Публикация

Бъдещи военни лекари покориха водния „космос”

Бъдещи военни лекари покориха водния „космос”

Курсанти – второкурсници от специалност „Медицина“, направление „Военен лекар“, преминаха двуседмичен практически курс по Леководолазни дейности.


Бъдещите медици под пагон бяха обучени от опитни инструктори

 

от Центъра за подготовка на водолази и бордни спасители от Дивизион кораби със спомагателно назначение в Пункта за базиране - Варна.


Практиката се осъществи на водолазен катер с номер 223 в акваторията на Варненския залив.


Водолазните спускания се оказаха неустоимо предизвикателство за курсантите, които откриха магията на водния космос и придобиха знания и умения как безопасно да покоряват дълбокото синьо.


Освен водолазните си умения, в рамките на 6-годишното си обучение, бъдещите лекари под пагон ще усвоят управление на катер и яхта, както и оцеляване в разнообразни условия. Студентите ще имат възможност да управляват виртуални кораби на най-модерните симулатори в Европа и да контактуват с курсанти от целия свят.


Това е само част от богатата обучителна програма, която предлага тристранният проект на Военномедицинската академия, Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна.


Специалността „Военен лекар“ предлага много изпитания, но и сигурна реализация

 

Студентите посещават курсовете без такси за обучение и в двата университета, тъй като разходите се поемат от Министерството на отбраната. Освен това, имат и гарантирана реализация след завършване с договор за работа като военен лекар за 10 години.

 


Снимки: Петко Момчилов, МУ-Варна

 

Коментари