Публикация

Доц. Кунчев: Вече сме в началото на четвъртата COVID вълна

Доц. Кунчев: Вече сме в началото на четвъртата COVID вълна

Вече сме в началото на четвъртата вълна на COVID-19. От една седмица отбелязваме непрекъснат ръст на заразените. За щастие, не с прекалено бърз темп, но е факт, че миналата седмица имаше ден с над 300 заразени. Предполагам, че тази седмица ще минем 500.


Това заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пред Нова телевизия.


По думите му е напълно възможно

 

през септември да има по 3000 заразени дневно


„Колко точно ще бъдат заразените и колко бързо ще дойдат, зависи от много фактори, като се започне от процента на имунизацията, където не можем да се похвалим кой знае с какви успехи, и минем през спазването на мерките, където още по-малко можем да се похвалим с някакви успехи. За съжаление, можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти”, изтъкна експертът.


Запитан

 

дали се обмисля локдаун в някаква форма само за неваксинирани

 

той коментира: „От медицинска гледна точка в това има логика. Имунизираните са много по-защитени от останалите. От чисто социална гледна точка обаче избягвам да правя коментари, защото обществото е много изморено и никак не е склонно да приема нови ограничителни мерки. Предполагам, че всяко едно управление, каквото и да е то, ще се съобрази с този факт”.


„Бих препоръчал нови и тежки ограничения само като крайна мярка, защото натрупаната умора и желание за нормален живот са много силни. Ако обаче кривата е твърде стръмна, ако имаме 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи. Всичко зависи от обстановката”, посочи още главният държавен инспектор.

Ваксината с две дози пази в огромна степен този, който си я е направил. Всички данни за смъртност и тежко протичане показват, че тя работи и то много добре. 95-96% от хората в интензивни отделения са неваксинирани, каза още той.

И добави, че въпреки факта, че ваксината в пъти намалява възможността да се заразим и да носим вируса, възможността за заразяване не може да се изключи.


На въпрос дали е необходимо поставяне на

 

трета доза ваксина

 

на първите ваксинирани, доц. Ангел Кунчев отговори: „Мисля, че това ще се случи наесен. То обаче трябва да стане с разрешение от Европейската агенция по лекарства и промяна на кратката характеристика на ваксините. Надявам се най-вече това да се случи с нови, ъпдейтвани ваксини, които са съобразени с новите варианти. Заложено е в договорите на България с производителите това да стане през 2022 и 2023 г.”.

Коментари