Публикация

Доц. Дора Маринова: Ваксинирах се, защото с очите си видях колко тежък може да е Ковид-19

Доц. Дора Маринова: Ваксинирах се, защото с очите си видях колко тежък може да е Ковид-19

Доц. Дора Маринова, дм, е специалист пулмолог с богат клиничен опит и с основни интереси в областта на интерстициалните белодробни болести, саркоидоза, обструктивни белодробни болести (астма и ХОББ) и възпалителни заболявания на белите дробове. Доктор по медицина с над 50 научни публикации като автор и съавтор в областта на белодробните болести. Носител на наградите „Златен Хипократ” 2008 за отличен успех, „Дарзалас” 2013 за принос в Клиничната онкология, „Млад пулмолог” 2014.


Завършва Медицински университет - София през 2008 г. с награда „Златен Хипократ” за отличен успех. През 2013 г. придобива степен доктор по медицина, а през 2014 г. придобива специалност Пневмология и фтизиатрия към Медицински университет - София. От 2014 г. до 2017 г. е асистент, от 2017 г. главен асистент, а от октомври 2019 г. е доцент по белодробни болести към Катедрата по белодробни болести на Медицински университет - София, МБАЛББ „Св. София“. От 2020 г. доц. Маринова е част от екипа специалисти на УМБАЛ „Медика“ - Русе.


Д-р Маринова като началник на Ковид сектора към Вътрешно отделение в УМБАЛ „Медика“ – гр. Русе, кажете ни как изглежда в момента отделението и каква беше ситуацията при предишните вълни?


През последните няколко седмици в сектор Ковид-19 към Вътрешното отделение на УМБАЛ „Медика“ е сравнително спокойно. Имаме няколко стабилизирани пациента, които долекуваме поради усложнения на болестта и няколко нови с умерено тежка форма. Бих казала, че е затишие пред буря.


Миналото лято ситуацията беше подобна, като постепенно нарасна броят на пациентите. В пиковите моменти на епидемията сме достигали до 130 пациенти, а секторът беше обхванал два етажа от сградата на болницата. В лечението и грижите за пациентите бяха ангажирани около една трета от персонала на УМБАЛ „Медика“. При последния пик на заболеваемостта имаше повече тежки случаи, което наложи и разширяване на интензивния ни сектор.


Готвите ли се за нова вълна и по какъв начин?


Готови сме във всеки един момент за неминуемото покачване на заболеваемостта. Имаме план, както за разширяване на сектора, така и за увеличаване на персонала му. За съжаление всичко това е за сметка на другите отделения. Имаме достатъчно медикаменти, кислород, предпазни средства. Натрупахме опит с предишните пикове на пандемията. За съжаление, очакванията за следващата вълна са за изключително рязко покачване на заболеваемостта в един момент, което със сигурност ще доведе до бързо запълване на местата в болниците и претоварване на здравната система. Като обобщение – чувстваме се подготвени, но дали това наистина е така, ще разберем чак когато ни удари поредната вълна.


Всъщност най-добре е да не се разболяваме. Не трябва да се отпускаме, а да продължаваме да спазваме добра хигиена, да носим маски в затворени пространства и да се дистанцираме. Това важи и за тези, които са ваксинирани. Ваксинацията е важна част от превенцията на Ковид-19. Тя помага да се избегне развитие на тежки форми на Ковид-19 при евентуално заразяване, както и да не настъпи постковиден синдром.

 

Медицинският персонал е важно да е ваксиниран, поради което в УМБАЛ „Медика“ имаме ваксинационна кампания, извършваме тестване за антитела след имунизация и преболедуване, а скоро ще можем и да изследваме и клетъчен имунитет срещу Ковид-19.


Какви са вашите лични очаквания за следващата вълна на пандемията – все по-често се говори, че това ще е вълната на младите и неваксинираните?


Най-уязвими са хората без имунитет към Ковид-19. Нямам определени очаквания, тъй като досега сме имали всякакви случаи. Ковид-19 не подбира по пол, възраст, придружаващи болести, а и трудно се предвижда ходът му. Трупаме все повече знания и опит. Освен това има и т.нар. постковиден синдром, чието развитие не е в асоциация с тежестта на първоначалното заболяване, изразява се със симптоми от различни системи на организма с трайност повече от 6 месеца. Препоръчвам на всички да се ваксинират, като така се намалява рискът от развитие на тежък инвалидизиращ или смъртоносен Ковид-19, както и се предотвратява постковиден синдром.


Има ли данни за България и в световен мащаб какъв процент от ваксинираните се разболяват и какъв процент от тях стигат до болница?


В кратките характеристики на четирите разрешени за употреба в Европейския съюз ваксини срещу Ковид-19 са посочени обобщени данни за ефикасността им. Тя варира от 60 до 95% в различните клинични изпитвания. Ваксината предпазва от развитие на тежко заболяване. Достатъчно ниво на защита се постига две седмици след завършване на пълен ваксинационен курс. Препоръчва се да се продължава спазване на мерките, както и да се изследва количество на антитела 2-3 седмици след завършване на ваксинационния курс, тъй като в редки случаи не се изгражда имунитет.


Какво е мнението ви за задължителната ваксинация на някои групи от населението или пък за използването на стимули като два дни допълнителен отпуск за учителите?


Според мен хората трябва да бъдат по-добре информирани за ползата от ваксинацията. Какъв да е подходът – най-добре е да е индивидуален. На първо място трябва да се убедят медицинските специалисти и ваксинирайки се, те да дадат пример на останалите хора. Най-подходящият момент за ваксинация е извън пиковете на пандемията.


В столицата и големите градове ставахме свидетели на опашки за ваксиниране, но в малките населени места хората са по-скептични към ваксините. Какво бихте казали на скептиците?


В малките населени места хората са по-слабо информирани. Пътят към тях са общопрактикуващите лекари и фелдшерите. Разясняването на ползите от ваксините би помогнало. Сега се знае много повече за ваксините, отколкото преди половин година.


Вие ваксинирахте ли се и защо?


Да, ваксинирах се! Видях с очите си колко тежък и смъртоносен може да е Ковид-19. Оцелелите след много тежък Ковид-19 се възстановяват с месеци. Ако пък се разминете с леко и неусетно разболяване, може да имате симптоми с месеци като умора, задух, стягане в гърдите, главоболие, които също да ви инвалидизират и да ви карат да се чувствате болни доста дълго време. След Ковид-19 просто не сте същите като преди. Пожелавам на всички да са разумни и здрави!


Интервюто с доц. д-р Дора Маринова е част от информационната ваксинационна кампания на Българската болнична асоциация в партньорство с Българския лекарски съюз, Националната пациентска организация, Националното сдружение на частните болници, Българския фармацевтичен съюз, Центъра за защита правата в здравеопазването, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.


Целта на кампанията е увеличаване на темповете на ваксинация в страната чрез серия от интервюта и информационни материали от авторитетни специалисти и лекари с доказани професионални качества.

 

Коментари