Публикация

Хорото – новото хапче срещу стрес

Да тропнем ръченица вместо фитнес и антидепресанти...


Как са се разтоварвали психически и физически нашите предци през вековете? С народни танци! Вечер на седянката или по празник на мегдана, подскачайки в неравноделните тактове, те изхвърляли лошите мисли и килограми.

„Чрез хорото организмът се разтоварва от ежедневния стрес, от излишното напрежение и се хармонизират енергиите”, казва доц. Георги Хинов, един от най-изтъкнатите наши хореографи.

Авторът на спектаклите на Николина Чакърдъкова в момента води курсове по любителски народни танци в йога залата на Духовната здравна академия „Гарабитов” в Пловдив. Заниманията са всеки понеделник и четвъртък от 17:30 часа.

 „Красивото и полезното е, че когато играеш народни танци, се абстрахираш от всичко останало и мисълта ти е насочена само в това как да усвоиш стъпките. Във всички съвременни танцови терапии е залегнал ритъмът - той ти помага да отделяш голямата енергия”, допълва известният фолклорист.

Той обяснява, че когато човек тренира във фитнеса, действа основно силово на физиката си. Когато танцува, той е и зрително и слухово ангажиран, обединява ритъма с мелодията, играе с всяка частица от тялото, ангажирана е цялата двигателна и мисловна енергия. Подобрява се кръвообращението в организма, което е предпоставка за добро здраве.

Доц. Хинов се надява в скоро време българите да се върнат към извечните си корени – народните танци, не само защото са ни в кръвта, а и заради здравословното им и антидепресантно въздействие.

„Хвани се с нас на хорото! Освободи се от стреса чрез танца”, отправя покана към всички желаещи фолклористът.

Коментари