Публикация

Проф. Кантарджиев: Последният спокоен от COVID-19 месец отмина. Ваксинирайте се!

Проф. Кантарджиев: Последният спокоен от COVID-19 месец отмина. Ваксинирайте се!

Последният спокоен от Ковид месец отмина. Днес сутринта има 393 нови случаи. Има още 20 дни, докато настъпи значително увеличаване на броя на случаите. В тези 20 дни е хубаво хората да се ваксинират.


Това каза проф. Тодор Кантарджиев - консултант по ваксинационния процес към Столичната община, пред БНТ.


Проф. Кантарджиев призова хората да се имунизират срещу коронавирус, защото през есента, когато има много случаи, ваксинирането ще е рисково.


„Защото, когато се събират много хора на едно място, за да се ваксинират, голяма част от тях могат да се заразят“, каза той и отново повтори: „Много е важно да бъдем ваксинирани, ваксиниранили сме, няма да се плашим от това, което ни предстои“.


Около половината ваксини, които са поставени вчера в страната, са поставени в Столичната община. В 5 големи търговски центъра в последните месеца бяха разкрити ваксинационни кабинети. Кабинети има и в две читалища в София - в кварталите Христо Ботев и в Младост. Най-важното е да се мотивират хора от големи колективи да се ваксинират - като тези в хранителните вериги, градски транспорт и т.н., стана ясно още от думите на експерта.


С ваксини ритмично ще бъдат снабдявани пунктовете

 

каза още той. Страната ни е подписала договор за следващите години, ако настъпи промяна във вируса, да имаме модерни и спасяващи ваксини.

Засега ваксини има, но ако много хора изведнъж решат да се ваксинират и епидемичната ситуация е рискова, не е добре - рискува здравето на хората, повтори още проф. Кантарджиев.

По думите му

 

сегашните циркулиращи щамове не изискват нови ваксини

 

Но при нова мутация, имаме договор със „Пфайзер“ за 2022 - 2023 г. за променена ваксина срещу новите още неизвестни варианти.


Проф. Кантарджиев заяви, че нищо не се прави за организацията на болничната помощ, а имаме още 20 дни.

 

Коментари