Публикация

Д-р Рени Младенова от „ЛИНА” представи най-важните изследвания при диабет на форума „За живот със смисъл”

Д-р Рени Младенова от „ЛИНА” представи най-важните изследвания при диабет на форума „За живот със смисъл”

Тази година се навършват 100 години от едно от най-значимите за медицината открития – инсулинът. По този повод Сдружение „Диабетни грижи” организира форум на тема „За живот със смисъл”, който се проведе в Бургас под патронажа на областния управител проф. Мария Нейкова. В събитието участваха лекари, пациенти от България, Русия и Турция, студенти от Университет проф. „Д-р Асен Златаров” – Бургас  и ученици от ПГЧЕ „Васил Левски” .

 

Голям интерес сред присъстващите предизвика презентацията на специализанта от медицинска лаборатория „ЛИНА” д-р Рени Младенова.

 

„Част от социалната мисия на лабораторията е именно превенцията на диабета. В помощ на пациентите, всеки месец организираме различни профилактични кампании, като  сред тях винаги има изследвания, насочени към хората с това заболяване. Нашата цел е да им помогнем  да водят нормален начин на живот, контролирайки болестта”, заяви д-р Младенова. Тя поднесе поздрави към организаторите и специално към г-жа Радка Жекова от името на управителите на „ЛИНА” – д-р Васил Костадинов и Татяна Костадинова.

 

Според статистиката 366 милиона души по света са с поставена диагноза диабет, като ежегодно броят им се увеличава със 7 милиона. Около 40% от хората не знаят, че са болни, а 25% от новодиагностицираните вече имат усложнения.

 

„Ако преди 100 години за диабет от тип 1 лечение не е имало и за много хора е бил равнозначен на смъртна присъда, то днес  страдащите от него могат да водят достоен живот. В дневния ред на форума са обявени изключително важни теми както за информираността на обществото, така и за ранното диагностициране и лечение на пациентите”, заяви проф. Мария Нейкова.

 

Днес медицината е напреднала дотолкова, че диабетът може да бъде предказан години преди пациентът да го отключи. Това става чрез иследване на автоантитела срещу различни автоантигени в панкреаса. Сред тях е и Анти-IAA, който се използва  най-вече при деца.

 

По време на представянето си д-р Рени Младенова направи и най-важното разграничение между кръвно-захарен профил и орален глюкозо-толерантен тест.

„Кръвно-захарният профил се назначава от лекар-специалист при вече  поставена диагноза, с цел проследяване на лечението. А оралният глюкозо-толерантен тест се използва за поставяне на диагноза – захарен диабет, преддиабет или гестационен диабет”, заяви д-р Младенова.

 

При орален глюкозо-толерантен тест е важно първоначално пациентът да даде кръв за изследване на гладно, след минимум 8 часа хранителна пауза. Веднага след това трябва в седнало положение да изпие 75 грама глюкоза, разтворена добре в 300 до 500 мл вода. Кръв за изследване на кръвна глюкоза се дава на 30-ата, 60-ата, 90-ата и 120-ата минута.

„Най-голямо значение има изследването на нулевата и на 120-ата минута, защото резултатите на 30-ата, 60-ата, 90-ата  се считат за нормални, ако стойността на кръвната захар е под 11,1 mmol/l”, заяви д-р Младенова.

 

Тя препоръча на диабетиците да не пропускат периодично да измерват гликирания си хемоглобин, който показва каква е стойността на кръвната глюкоза през последните 3 месеца.  Друг полезен анализ е HOMA индексът, който се използва за изчисляване на инсулинова резистентност. Той може да насочи дали е налице  развитие на преддиабет към диабет.

 

„Пожелавам на Сдружение „Диабетни грижи” да продължават да се борят с все такава всеотдайност и плам за пациентите. Вие помагате на много хора да водят пълноценен живот. Бъдете здрави”, заяви в заключение д-р Младенова.

Коментари