Публикация

Аква терапия „Watsu“

Аква терапия „Watsu“

Watsu е основан през 1980 г. От Харолд Дул, в Харбин Хот Спринг, Калифорния. Харолд Дул е поет от движението „ Сан Франсиско Ренесанс“, пътувал по света. По време на дълъг престой в Япония е изучавал Дзен Шиацу с Мастер Масунага. Скоро основава училище „ Шиацу“ в Северна Калифорния. Поставя масажна маса в басейн с термални води и скоро осъзнава, че като държи клиента си той не се нуждае от масажна маса. Така се ражда Watsu . Днес метода се е развил благодарение на специалисти от различни дисциплини. Практикува се от физиотерапевти, психотерапевти, йога, кинезитерапевти, акушерки и др.. Прилага се при различни симптоми, както и за личностно развитие за изследване на важни теми за личността, при деца с проблеми в развитието-физически и ментални, при зависимости, травми или само за релаксация. Медицински центрове, спа центрове, които поддържат висок клас на предоставяне на услуги за лечение и възстановяване предлагат този метод като услуга за своите клиенти.

Терапевтични ползи от Watsu:

Физиотерапевтите и остеопатите, психотерапевтите, които включват Watsu в техния набор от умения, получават мощен инструмент за лечение на техните пациенти във водната среда, улесняващи благосъстоянието при:
Ортопедични състояния:
Условия, които са засегнати от мускулни спазми или контракции, болка и намален обхват на движение. Болка в гърба. Травми.
Неврологични състояния, при които Watsu може да допълни рехабилитационната терапия:
Удар. Мозъчни наранявания. Гърчове на гръбначния мозък. Церебрална парализа. Болестта на Паркинсон. Множествена склероза. Синдром на Даун, синдром на Rett и др.
Различни видове артрит, които могат да се възползват от Watsu:
Остеоартритът. Ревматоиден артрит.
Дихателна рехабилитация, подкрепена от Watsu:
Астмата. Кистозна фиброза. Хронична пневмония. ХОББ.
Възстановяването на пациентите след голяма хирургия е значително подобрено чрез Watsu.
Пост мастектомия.
Ефектите от фибромиалгия и други функционални разстройства се облекчават чрез Watsu. RSD (синдром на рефлексната симпатетична дистрофия).
Пациентите с хронична болка (психологическа подкрепа като добавка) изпитват голямо облекчение чрез редовните сесии на Watsu.
Групи хора, които могат да се възползват от Watsu като част от програмата им за лечение:
Жертви на злоупотреба (психологическа подкрепа).Синдром на посттравматично стресово разстройство (PTSD).Безсъние .Стресови ситуации, свързани с работата . За личностно развитие и изкуство. За проблеми свързани със забременяване. Деца с хиперактивно поведение. Тревожност, Зависимости и др.

Специфични ефекти на Watsu върху тялото:

Ефекти върху парасимпатиковата нервна система:

Ритмични и повтарящи се движения. Намален сензорен вход (визуална и слухова изолация, загуба на гравитационна сила).Намалена информация за допир (меко триене на кожата във водата чрез движение). Леко стимулиране на вестибуларната система. Физически контакт с терапевта. Използване на специфични ръчни техники върху тялото.

Специфични физиологични въздействия върху парасимпатиковата нервна система:
Намален сърдечен ритъм. Забавено дишане. Повишен капацитет за обмен на обема на белите дробове. Периферна вазодилатация. Повишена активност на гладкия мускул (храносмилане). Намалено активиране на стрийм мускул (скелетно). Намалена спастичност. Стимулиране на имунната система. Подобрено активиране на лимфната система (дренаж).

Специфични предимства на релаксацията:
Незабавни:
Повишена мобилност на ставите. Намален мускулен спазъм. Намалено активиране на мускулите. Подобрена високо еластичност на меките тъкани. Намалено възприятие на болката (между 40 и 60%).

Дългосрочни:
Подобрено качество на съня. Подобрено храносмилане и преминаване през червата. Подобряване на реакцията на имунната система и способността й да се лекува. Подобряване качеството на живот и възприемане на здравословното състояние.
Watsu се интегрира и със следните терапии: звукова терапия, автентично движение, аналитична терапия, игрова терапия, артистични практики, транзакционен анализ.
ЗА СЕСИИ: Аква терапия с тяло в топла вода /WATSU/-персонален опит и ключ към нашето лечение и развитие.

Вие просто ще плувате със затворени очи. Водата ще разтапя възприятието Ви за форма и пространство. Вашите мускули, стави и прешлени постепенно ще се разтоварват чрез липса на гравитация. Докато се синхронизирате с естествените си ритми, ще се превъртите в серия от вълни, които насърчават удължаването на гръбначния стълб. Чрез следване на естествените ви модели на движение, движението и тишината ще бъдат свързани с тялото в безкрайни вариации, позволяващи на тялото ви постепенно да се развива и да се приспособява отново. Между събуждането и съня ще се потопите в нови пейзажи. Всяка сесия е уникална, като всеки отделен човек. И опита е непредвидими, връщане назад към себе си чрез движенията и тишината на тялото във водата.

Нашата роля като практикуващи е да създадем платформа за това уникално пътуване, което да се случи, където енергията може да тече и където осъзнаването може да се разшири. Където може да възникне възстановяване и лечение. И все пак нямаме намерение – самият път е нашият фокус, един безкраен момент. Започваме сесията с разговор, в който може да споделите всичко, което ви харесва. Това ще ни даде представа за подхода, който трябва да предприемем по време на лечението, което може да се отрази физически, психологически или емоционално. На следваш етап ще имате представа за някои от елементите, върху които може да искате да се фокусирате. Можете също да изберете тема, която да изследвате или просто да се потопите в потока на сесията.


ПОДРАВНЯВАНЕ И ПОЗА:

Първата ви сесия ще започне с движение и постурална оценка във водата, за да получите представа за вашия тип тяло, стил на движение и структурни нужди. След това просто ще плувате и няма да правите нищо. Теглото ви намалява до около 10% във водата, така че вашият терапевт трябва само да ви подкрепя леко в ключови точки; дори може да заспите. След като тялото ви започне да се развива, умелите ръце на терапевта ще следват тези модели, като постепенно ще направляват тялото ви в движещ се континуум. Чрез издърпване на повтарящи се модели и в по-автентично и течно движение, подкрепящите модели ще се разтварят и тялото ви може естествено да се приспособи отново.

РАБОТА С ТЯЛО И РАЗТЯГАНЕ:

Водата осигурява отлична среда за терапевтична работа с тяло, едновременно движение и разпъване. Могат да се прилагат и различни точки от шиацу до спортен масаж, може да мислите и за аква сесията и като тай масаж във вода, със сигурност не се възприема като процес на последователни разтягания на тялото, а като естествено отпускане в резултат на импулсите на тялото.

ФИТНЕС И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Повечето от фитнес програмите се основават на контролирано движение, някои по-повтарящи се от други. Може да се приложи фразата „ум над тялото“, но все пак се нуждаем и от обратния подход и позволяване на тялото да поеме напълно отговорност. Като избягваме навиците ни за контролирано движение и в по-творчески възможности, освобождаваме първичния израз на тялото. Чрез усещането за добра сензитивност, че подобно качество на придвижването примамва, можем да преработим мускулната памет към по-голяма плавност, гъвкавост и по-голяма ефективност на движението. Чрез усещанията и чувствата, които проявяваме по време на движенията във вода, може да препрограмираме мускулната памет.

СТАВИ И ГРЪБНАЧЕН СТЪЛБ

Липсата на гравитация отнема теглото на вашите мускули, което позволява на вашите стави да се декомпресират естествено. Лекото кранио сакрално задържане във водата може да бъде много ефективно при по-нататъшно освобождаване на напрежението в ставите. Вода е отлична среда, която позволява пълна гама от мобилизация на гръбначния стълб, както и леко, но ефективно сцепление.

ЕНЕРГИЕН ПОТОК И ТРАВМА

Шокът и травмата, физически, емоционални или психологически, са събития, които се случват в тялото ни. Те се определят от ситуация на „битка или полет“. Когато няма начин да се борим или да бягаме, нервната система замръзва като механизъм на самозащита. Този отговор мобилизира много енергия в тялото ни и след като излезе от реакцията на замразяване, тя често остава в капан в нашата система, освен ако не знаем как да се освободим. Като позволява на тялото да се развива естествено в свободата на водата, такава натрупана енергия може да намери своя път към изразяване и интеграция. Понякога се случва разтърсване на цялото тяло, тъй като тази енергия се интегрира и в този случай мекият и течният елемент на водата е отлична среда, която позволява такава движеща се вълна да се осъществи по безопасен и затворен начин. Тогава е от съществено значение да се свържат тялото и ума чрез редица практики след сесията, за да се постигне пълна интеграция.

УСПОКОЯВАНЕ НА УМА И ДЪЛБОК СЪН
Градския живот често пренасища умовете ни без почивка. Сетивния опит по време на сесията ще насочи вниманието към тялото ви. Докато плавате, мозъчните вълни естествено се забавят в алфа-състояние, пространство между събуждането и съня, което насърчава творческото мислене. Сесия та може да насърчи дълбокия сън и ние го препоръчваме точно преди лягане за тези, които имат проблеми със съня и безсъние.

ЕМОЦИОНАЛНО РАВНОВЕСИЕ
Емоциите ни са също толкова реални, колкото нашите физически усещания и те не съществуват отделно. Физическото напрежение понякога може да съответства на емоционално задържане. Естественото движение неизбежно ни кара да осъзнаваме такава връзка, което ни води към по-голямо целомъдрие и присъствие.

ЛЕЧЕНИЕ НА БРЕМЕННИ:
Човешките същества прекарват първите девет месеца от живота си във вода. Развиващият се плод се движи свободно, разтяга се и се завърта, докато настъпи моментът да напусне тази удобна водна среда. От раждането бебето трябва да се научи да диша и да се справя с гравитацията, за разлика от плаваемостта. И въпреки, че се случва адаптация, начинът на живот и стрес може бавно да формират тялото в някаква по-скована форма .Бременността може да бъде възможност да се върнете и да преоткриете своето течно тяло в топла вода. Като внимателно следвате дъха си, ще бъдете водени в непрекъснато движение, пробуждащо невинни форми и форми, които имитират вашето вътрешно движение. С 360 ° достъп до вашето тяло във вода, нежно разтягане и масаж могат да облекчат всичките ви болки и напрежения, докато просто пускате и танцувате заедно с бебето си във взаимна флуидна среда.


Аква терапия с тяло в топла вода /WATSU/ за деца:
Една история в движение, в която детето е изпълнител и публика. Сесията във водна среда ще бъде представена като игра, чрез която детето трябва да разпознае типичните архетипни форми, които възникват спонтанно по време на сесията, също така в сесията ще бъдат включени движение, ритъм и форма на морските животни. Докато просто плава и се забавлява, детето може да научи медитативен начин да се свързва с водата и да придобие уникално съзнание за собственото си тяло и ум. Включени са елементи на дихателна работа, кранио сакрална терапия, звукотерапия.


WATSU Е РАДОСТ ДА СЕ ДАВА И ПОЛУЧАВА!

Коментари