Публикация

Червен код за хемороидите

Червен код за хемороидите

Хемороидите са често срещано страдание - около 50% от хората под 50 години и 70% над тази възраст поне веднъж в живота си са имали оплаквания, свързани с това заболяване.

 

Състоянието на много пациенти с хемороидална болест допълнително се обостри с настъпването на лятото и с рязкото и значително повишаване на температурите. Обилното изпотяване и приемът на по-малко течности и храна води по-често до запек, който е един от неблагоприятните фактори за развитието на болестта.

 

Положението на значителна част от нашите болни се усложни и във връзка с пандемията от  коронавирус, която промени живота ни в много аспекти. Преминаването на много дейности в домашна среда предполага повече седящ режим и по-малко движение. Това е един от основните рискови фактори за поява и обостряне на всички заболявания в аналната област - хемороидална болест, анална фисура, перианални абсцеси. Социалното дистанциране и страхът от посещение при лекар в пандемията от коронавирус, поради струпване на хора в медицинските заведения, доведоха до забавяне диагностиката и лечението на много болести.

 

Въпреки че заболяването е доста често срещано, много хора го неглижират и си поставят сами диагнозата. Други, поради страх и срам, прибягват до самолечение. Ако не се вземат адекватни мерки, състоянието обикновено прогресира. В напредналите случаи кървенето става хронично (може да се стигне и до анемия), а болката при седене и дефекация - изключително силна. Операцията тогава често е неизбежна.

 

Самолечението на хемороидалната болест понякога може да прикрие симптоми на по-сериозно заболяване, затова навременното посещение при лекар-специалист може да спести голяма част от настоящите и бъдещи здравословни проблеми.

 

Най-добрата защита срещу хемороидалната болест обаче си остава профилактиката.

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ХОМОРОИДАЛНА БОЛЕСТ

 

  • Разнообразно и редовно хранене. Яжте храни с високо съдържание на фибри, зърнени храни, пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци. Избягвайте храни, които могат да причинят дразнене (пикантни, алкохол) или стимулация на червата (кафе, чай).
  • Пийте много вода и други течности, поне 1,5-2 литра на ден.
  • Избягвайте заседналия начин на живот - правете редовно гимнастика, ходете повече, плувайте. Конната езда и колоезденето са рискови.
  • Избягвайте да носите големи тежести;
  • Не стойте дълго време на тоалетната чиния! Стремете се да ходите по едно и също време по голяма нужда, например сутрин след събуждане и след изпиване на чаша вода. Ако тоалетната хартия причинява дразнене на аналната кожа, използвайте бебешки кърпички;
  • Стриктно спазвайте правилата за лична хигиена, измивайте аналната зона след ходене по голяма нужда с хладка вода и неутрален сапун;
  • Не носете постоянно „прашки”;
  • Горещите вани не са препоръчителни.

 

Д-р Милко Милушев,

Хирург в МБАЛ „Медлайн“

Коментари