Публикация

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: В последните седмици сме подложени на безпрецедентен натиск

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: В последните седмици сме подложени на безпрецедентен натиск

В последните няколко седмици УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД е подложена на безпрецедентен натиск. Налице са опити да се дестабилизира една от най-добре работещите държавни болници в България. Правят се внушения за безразборно харчене на финансови средства и констатирани нарушения. Както често се случва, истината е съвсем друга.


Това заявяват от лечебното заведение в отворено писмо, адресирано до президента Румен Радев, министър-председателя Стефан Янев и здравния министър д-р Стойчо Кацаров.


Преди дни здравното министерство съобщи, че директорът на болницата е сключил договор за наем, без да го съгласува с ведомството и с Борда на директорите.


От УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ изтъкват, че цитираният в обвиненията Одитен доклад всъщност е поискан от ръководството на болницата и не е пълен с нарушения, а съдържа препоръки за подобряване на организацията и контрола на работата, с които ръководството се е съобразило.


За поредна година УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД е с най-добри финансови резултати, съпоставими с броя на леглата, спрямо шестте най-големи държавни болници в България. 

 

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ няма реализирани загуби и не е допуснала никакви просрочени финансови задължения

 

Служителите получават навреме възнагражденията си, а те са над средните в сектора.


Това дава възможност всяка година УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД да инвестира в нови технологии, които подобряват лечението на нашите пациенти. Именно такава е целта на сключения договор за наемане на съседната сграда на бившата фирма „Маймекс“, регистрирана на същия административен адрес (бул. „Иван Е. Гешов“ 15) и намираща се в непосредствена близост, само на 3 метра от южната фасада на болницата. Договор, който ще даде възможност на четири от най-важните структури в болницата да подобрят работата си. Според зам.-министър Димитър Петров той е „скандален“, а за нас - поредната стъпка от амбицията на болницата да бъде високотехнологична, предлагаща най-висок клас лечение на своите пациенти“, се посочва в писмото.


От лечебното заведение изтъкват още, че

 

наемането на съседната сграда

 

ще даде възможност да се създаде първият в България Център за лечение на исхемичен мозъчен инсулт, в който пациентите ще се третират чрез нова, ендоваскуларна методика, чийто пионер в България е екипът на доц. Станимир Сираков. Към отделението ще бъде създаден и Обучителен център, така че доц. Сираков да предаде знанията и уменията си и на други специалисти в страната. Близо 80 000 българи годишно губят живота си в следствие на мозъчно-съдови инциденти.


Публикуваме без редакторска намеса и останалата част от отвореното писмо:

 

„Осигуряването на допълнителни площи ще ни позволи да създадем Отделение за трансплантация на стволови клетки. Близо 20 000 човека годишно умират в България от онкологични заболявания, а пациентите все още са принудени да ходят в чужбина за трансплантация на стволови клетки.

 

Клиниката ни по обща и ендоскопска хирургия, начело с проф. Антоний Филипов, е една от най-добрите в страната. Въпреки това дейността й в момента е силно ограничена, тъй като разполага само с две операционни и с 15 легла за лежащо болни. След обновлението там ще могат да се лекуват още 25 пациента с рак на дебелото черво, които ще бъдат третирани по ендоскопски метод, което ще им позволи бързо да се възстановят и да се върнат на работа.


Договорът за наем на допълнителни площи ще ни позволи да разширим с 16 легла Клиниката по ревматология

 

начело с проф. Рашо Рашков, за да отговори на изискванията за катедра по Национална здравна карта. (Всичко това е описано в подробния бизнес план, с който Министерство на здравеопазването разполага, и който сме готови да предоставим по всяка време, както и самият договор за наем).


Очакваният ефект от това разширение е, че ще бъдат лекувани с най-съвременните технологии над 2000 пациента годишно. А болницата ще си осигури 7,5 млн. лева допълнителни приходи.


От близо 3 години УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД има модерно и проактивно ръководство, което, вместо да чака средства от държавния бюджет, успява да финансира растежа на болницата със собствени средства на здравното заведение. Вместо ръководството да бъде поощрено обаче, срещу него се измислят какви ли не „компромати“, целящи да злепоставят д-р Антон Петков в публичното пространство.
Ето защо се обръщаме към вас с надежда истината за начина, по който функционира и се управлява УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, да излезе наяве и да не бъде допуснато репутацията на най-добрата държавна болница да бъде съсипана.


Използваме случая чрез вас публично да отправим към зам.-министър Димитър Петров 10 въпроса, отговорите на които недмусмислено ще покажат как се управлява УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.


Въпросите към заместник-министъра на здравеопазването, както и отвореното писмо можете да видите в прикачените файлове.

Прикачени файлове

Отворено писмо УМБАЛ Св. Иван Рилс...
Подписка служители.pdf
10 въпроса към зам.-министър_Димит...

Коментари