Публикация

Съдът окончателно оправда проф. Асена Сербезова за всяване на паника

Съдът окончателно оправда проф. Асена Сербезова за всяване на паника

Софийският градски съд призна за невиновна председателя на Българския
фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова по обвинението, че със свои изказвания е
всявала паника и тревога по време на пандемията, съобщиха от пресцентъра на съда. Решението е окончателно. Според съдебния състав с председател и докладчик Андрей Ангелов с поведението си тя не само не е всяла паника, а е била полезна на обществото.

 

Проф. Сербезова беше обвинена, след като на 7 април миналата година в интервюта за БНР и БНТ коментира проблемите при снабдяването с лекарства заради масовото презапасяване. След това прокуратурата я обвини по чл. 326 от Наказателния кодекс, който предвижда до 2 години затвор за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

 

Делото беше внесено в Софийския районен съд с предложение проф. Сербезова да бъде освободена от наказателна отговорност и да ѝ бъде наложена глоба, но СРС го върна на прокуратурата. След повторното му внасяне и след само едно заседание Сербезова беше оправдана. Делото стигна и до СГС, където обаче и прокуратурата вече не поддържаше обвинението.

 

И Градският съд е категоричен, че изказванията на проф. Сербезова не са заблуждаващи знаци за тревога

 

Градският съд също е категоричен, че изказванията на шефката на Българския фармацевтичен съюз не представляват заблуждаващи знаци за тревога. Съдът обяснява, че знак за тревога би била конкретна информация за осъществено събитие, което се отразява неблагоприятно и би довело до смут и безпокойство в неопределен брой хора, а така би засегнало общественото спокойствие и ред. Според СГС тази информация за опасност трябва да е конкретна, да съдържа твърдения за случили се в действителност събития, а не съждения и оценки.

 

От началото на разследването проф. Сербезова посочваше, че всичко, което е казала в интервютата, е публична и налична информация. Тя е била оповестена и от прессъобщение на Европейската агенция по лекарствата, че има проблеми в осигуряването на лекарства и се очаква недостиг, а в някои държави-членки вече е факт. Обяснението било с пандемията и затварянето на заводи поради карантина, логистичните проблеми заради затворените граници и въведените извънредни положения.

 

Преценката на съда за изказванията на Сербезова е, че в тях тя е представила общодостъпни данни за недостиг на лекарства, които са били верни.

 

„Съобщаването на обществено значима и вярна информация не представлява знак за тревога, а е обществено полезна дейност по информиране на обществото за събития (макар и неблагоприятни), свързана с най – висшите блага в съвременното общество – човешките здраве и живот. Обвиняемата Сербезова е споделила публично информация в сферата, в която е била професионално ангажирана, която нейна теза впоследствие е възприета като държавна политика и със заповед на министъра на здравеопазването е наложена забрана за износ на лекарства именно във връзка с недопускане недостига им в страната“,

 

пише в решението си градският съд и отбелязва, че Сербезова не само не е извършила престъпление, а с изказванията си е довела до информираност и обществена дискусия по значим проблем, което означава, че поведението ѝ е полезно в едно демократично общество.

Коментари

Поздравления проф.Сербезова,
За Истинита ! Доц.В.Манев -клиничен имунолог      

Супер- мракобесието трябва да се беси