Публикация

Швейцарски специалист лекува с превръзка незарастващи рани

Около 45% процента от европейците страдат от венозни заболявания, сочи статистиката.


Всеки трети от пациентите е с язва на краката, обикновено в областта на глезените, посочва д-р Петър Илиев.

Швейцарският лекар с български корени от една година работи в Пловдив, в Медицински център 1. Той емигрира в Швейцария през 1970 г. и след завършване на специализация по ангиология и съдова хирургия основава частен кабинет в Базел, който ръководи до своето пенсиониране.

Д-р Илиев е член на Швейцарския и Германския съюз на лекарите по съдови заболявания и един от най-известните европейски специалисти в микрооперативните методи на лечение на разширени вени.

„Язвата на крака не е наказание”, успокоява специалистът.

 „Тя се получава обикновено при хора с нелекувани разширени вени, които не са взели мерки срещу хроничната венозна инсуфициенция /венозен и лимфен застой/. Тази, най-често вродена слабост на венозната система на долните крайници, може и трябва да се премахне навреме.

Да бъда ясно разбран от самото начало – няма лекарства или мазила, които могат да затворят тази язва. В последните години в европейската медицина изкристализираха някои правила, които гарантират лекуването на язвите само за няколко седмици. Невинно „наказаните” с такива незаздравяващи рани могат да намерят бързо избавление. Не всички язви са от венозен произход. Но венозната язва се лекува най-лесно”, категоричен е д-р Илиев.

За да е по-ясен, специалистът дава пример с последния случай от практиката си – 78-годишна пациентка, която от 5 години имала болезнена, възпалена язва на глезена на десния крак. Пробвала е „всичко”. Списъкът на лекарствата и мазилата, които е прилагала, е обширен. Резултат – няма.

След почистване на язвата с обичайните средства д-р Илиев поставил специална фиксираща превръзка по метода на Fisher – Sigg. Препоръчал на пациентката да ходи колкото може повече. Така превръзката само за няколко дни помогнала за изчезване на отока и болките. След една седмица язвата намалила размера си значително и прясната гранулация (растеж на здрава тъкан) довела до пълно заздравяване на дълбоката рана.

„Така с правилния метод документирахме излекуването на язвата за около 6 седмици. Лечението на язви от друг произход, артериални, диабетични и др. изисква повече внимание и ангажираност”, допълва д-р Илиев.

Коментари