Публикация

Лекари и пациенти – обединени срещу диабета

Национална конференция „Лекари и пациенти – обединени срещу диабета” се открива днес в Бургас под егидата на Областната управа и с участието на диабетни организации от цялата страна.


Основни лектори на форума, провеждан в навечерието на Световния ден на диабета – 14 ноември, са специалисти от Клиниката по ендокринология на Военномедицинската академия в София, начело с нейния ръководител доц. Ивона Даскалова. Акцентът на лекарите ще бъде върху потребността от въвеждането на дългосрочна национална програма „Диабетни грижи” и Национален регистър по диабетика, съобщиха от ВМА.

Доц. Ивона Даскалова, д-р Цветелина Тотомирова и д-р Красимир Хаджилазов ще запознаят участниците във форума с особеностите на захарния диабет, неговото съвременно лечение и проследяване, профилактиката на усложненията, както и глобализацията на проблема. Николина Алексова ще представи ролята на медицинската сестра при обучението на диабетно болните пациенти.

Обучителната програма от лекции на специалистите от ВМА ще бъде изнесена днес следобед от 13:00 часа в сградата на Областната управа в Бургас. Освен техните доклади организаторите от регионалното Сдружение „Диабетни грижи” са предвидили и срещи на диабетни организации, очертаване на „Синия кръг на надеждата” – символ на кампанията, на площада в града от 17:00 до 18:00 часа, както и с 14 лодки в морето утре – 13 ноември, от 12:00 -13:00 часа, и други интересни инициативи.

" }-->

Коментари