Публикация

Клетва пред Родината преди Хипократовата

Клетва пред Родината преди Хипократовата

Петият випуск от специалност „Военен лекар“ прекрачи прага на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.


13 момичета и 7 момчета започват базова подготовка

 

която ще завърши с полагане на военна клетва на 11 септември 2021 г.
Точно в 9:00 часа младежите и техните родители бяха посрещнати от началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. След тържествената церемония момчетата и момичетата бяха запознати със своите командири и получиха своите униформи.


В рамките на месец курсантите ще преминат физическа и строева подготовка, обща тактика и обучение по различни дисциплини

 

След което ще започне и паралелното им обучение в МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна.


Специалността „Военен лекар” бе създадена през 2017 г., в резултат на тристранното сътрудничество между Военномедицинска академия (ВМА), Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов “- Варна.


Шестгодишното обучение за курсантите и в двата университета е безплатно

 

а след завършване получават две дипломи: магистър по „Медицина” и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, както и гарантирана реализация с 10-годишен договор за работа като военен лекар.


По време на следването им е осигурено настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, участия в научни форуми – таксите, за които се поемат изцяло от ВМА. А след края на обучението – възможност за специализация във ВМА и повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО.


*снимки: ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Коментари