Публикация

Болки в коляното

Болки в коляното

Здравейте, здрави хора!
Днес ще разгледам един мускул, който е много пренебрегван, а е основен "мизерник" за болки в колената. Поплитеус - хоризонтален мускул, който се намира дълбоко, в свивката на коляното.
Включва се в различни функции, но само той може да върти тибиата спрямо фибулата (двете дълги кости на подбедрицата).

- Участва в първите градуси на сгъването на коляното;

- помага на коляното да излиза от състояние на пълна екстензия;

- помага на връзките да стабилизират колянната става и да пазят коляното от преразгтване. Помага за стабилността при смяна на посоките и движението, на подбедрицата спрямо бедрото

- помага на коляното да не "излиза" навън при пълно сгъване.

Това е мускул, който често изпада в защитен спазъм при травматизъм на глезен, коляно или бедро. Доказано, че след интервенции на коляното (кръстни връзки, стабилизиране на капачката, менискус), поплитеуса изпада в спазъм 300 %.

Ако бъде пренебрегнет той не позволява пълната екстензия или флексия на колянната става, както и е предпоставка за повторен травматизъм в областта, поради липса на ротация на тибиата спрямо фибулата.

В работата си често срещам хора, които в някакъв етап са претърпяли обездвижване или операция на коляното, в следствие на което нямат пълна фукнция на колянната става, заради спазъм на поплитеуса. Често споменават, че им е обяснено, че крайните обеми на движение не са им необходими или не могат да бъдат постигнати.

Истината е, че поплитеуса се включва в двигателни вериги отговорни за цялото тяло, което го прави "препъни камък" за овладяването на болки в кръста, ходилата, глезените, врата и дори раменете. Най-често водят до болки при пълно заключване или сгъване на коляното и качване на стълби.

Скоро имах пациентка, която от две години страда от болки в глезена и ходилото. Беше опитала какво ли не от консервативно лечение до вътреставни инфилтрации и нищо не помагаше. При прегледа видях, че не може да изпъва докрай коляното си и тя сподели, че има операция от менискус преди 4 години.

Липсата на пълно разгъване на коляното води до нестабилност в ставата, която се компенсира от стабилизиращ механизъм на някоя от съседните стави. Колкото повече се релаксира този стабилизиращ механизъм, толкова по-сериозен става проблемът с областта, тъй като тялото засилва защитата. Не работихме с глезена, но след 10 дни работа с коляното, болката в глезена вече я нямаше.

Обичам да казвам, че дяволът е в детайлите и най-често в незабелязването им. Затова, ако някога коляното ви е имало 180 градуса, обем на движение, при сгъване, няма такова нещо, като този обем не ти е необходим. Необходим ти е, защото оставащите 5 градуса, могат да обърнат живота на 180.

Коментари