Публикация

Умният витамин D - щит срещу болестите

Подготовката за зимата обикновено включва и прием на витамини, което в повечето случаи е напълно логично.


Но един важен витамин се оказва значително подценен въпреки доказателствата, че действието му далече надхвърля положителния ефект върху здравината на костите. Става въпрос за витамин D.

Този витамин всъщност трябва да се превърне в организма в D-хормон, преминавайки през бъбреците, за да участва в жизнено важи процеси. Недостигът му има неблагоприятни последици за здравето, а според мащабни изследвания малко хора поддържат необходимото ниво от хормона в тялото си.

Основните проблеми с набавянето на достатъчно D-хормон са свързани с недостатъчното излагане на слънце през цялата година, с наднорменото тегло, което възпрепятства навлизането му в кръвта, и с намаляването на бъбречната функция при възрастните хора.

Оказва се, че D-хормонът не само укрепва костите, но подобрява мускулната сила и рефлексите. Така възрастните хора, които го приемат редовно под формата на алфакалцидол, много по-рядко падат и получават фрактури.

Освен това D-хормонът се свързва с намаляване на опасността от някои видове рак, от сърдечно-съдови заболявания и дори от настинка и грип.

Най-адекватният начин за набавяне на достатъчно количество D-хормон, особено при възрастните хора, е приемът на алфакалцидол, защото той доставя хормона в готов вид, без да е нужна сложна преработка в бъбреците.

Коментари