Публикация

Отговори на въпроси за кърменето на бебето (ВИДЕО)

Отговори на въпроси за кърменето на бебето (ВИДЕО)

По повод Световната седмица на кърменето (1-7 август) д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология, и медицинска сестра Стефка Табакова отговаряха на вашите въпроси, свързани с кърменето, на живо във Фейсбук.


Специалистите посочиха ползите от кърменето за майката и бебето, правилния начин за кърмене

 

- поза, количество, засукване, подготовка и др. Партньор на събитието бе FEIA България.


Мотото на световната кампания през тази година е: „Защитата на кърменето: споделена отговорност“, с акцент върху това как кърменето допринася за оцеляването и здравето на всички.


В Отделението по неонатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда обученията и консултациите за майките са важна част от услугите, които младите родители получават. Обученията по кърмене започват още от Беседите с бъдещи родители, на които могат да присъстват всички желаещи бъдещи майки, и продължават в самото отделение.


По време на престоя опитните неонатологични сестри и акушерки помагат на всяка майка.

 

Практикува се поставяне на бебето на гърда в първите минути след раждането

 

стига жената да желае това и здравословното състояние на бебето и на майката да го позволяват.


Всяко новородено бебе се закърмя под наблюдението на сестра или акушерка на неонатологичния екип. Специалистите поставят правилно детето на гърдите, показват позите за кърмене, наблюдават засукването на бебето и дават съвети за ефективно кърмене - колко време да продължи и какво да наблюдават, как да оригват бебенцата, дали имат нужда от изцеждане на гърдите. Сестрата влиза в стаята и подпомага този процес толкова пъти, колкото е необходимо за правилното кърмене.


В отделението има специално обособена стая за кърмене, където майките могат да се усамотят и нахранят бебетата на повече спокойствие и под напътствията на специалисти.

Коментари