Публикация

Как действат ваксините срещу COVID-19 при автоимунни заболявания

Как действат ваксините срещу COVID-19 при автоимунни заболявания

Пациентите с ревматологични и други автоимунни заболявания не трябва да се притесняват относно ваксинацията срещу COVID-19. Специфичният въпрос е не дали трябва да се ваксинират, а кога да се ваксинират спрямо приема на лекарства, за да бъде най-ефективна ваксината. Затова е добре хората с автоимунни заболявания да се консултират със своя лекар кога е най-уместно да бъде приложена ваксината.
Това съобщава Министерството на здравеопазването.


Данните от проучване показват, че 1 на 10 души с автоимунни заболявания като псориазис, ревматоиден артрит и възпалителни заболявания на червата може да не развият имунен отговор след ваксиниране срещу COVID-19.

 

Пациентите, които приемат медикаменти Methotrexate и Rituximab, реагират най-слабо на ваксината

 

но дори да има намален отговор, поради автоимунно заболяване или прием на тези медикаменти, пак е по-вероятно пациентите да бъдат защитени срещу хоспитализация и смърт, отколкото ако не получат ваксината.


Според анализ приблизително 84% от пациентите с автоимунни заболявания развиват антителен отговор от ваксината срещу COVID-19.


„Хората не трябва да се притесняват при проява на странични реакции, защото те са нормални и преминават бързо. Такива са отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Тези реакции отшумяват за часове. Симптомите показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса. Тежките странични ефекти са изключително редки – наблюдава се честота от няколко случая на милион поставени дози.


По отношение на

 

противопоказанията за поставяне на ваксини при хора с алергии

 

– това се отнася само за пациенти, алергични към някои от съставките на ваксината или пациенти, които са имали алергична реакция при поставяне на първата доза ваксина“, допълват от МЗ.

 

Коментари