Публикация

Правилна слънцезащита на бебешката и детска кожа през лятото

Правилна слънцезащита на бебешката и детска кожа през лятото

Педиатрите oт Детското отделение на УМБАЛ „Софиямед“ препоръчват бебета и деца до 1 година и 6 месеца да стоят настрани от плажа, тъй като той крие риск за здравето.

 

Имунната система на детето е незряла, поради което то е податливо на инфекции

 

особено в среда със струпване на много хора, а и на пясъка не може да се очаква да има добра хигиена. Някои родители смятат, че така каляват детето, но прекомерното излагане на слънце потиска имунната система, затова децата често се разболяват, когато отидат на море. Детският организъм има несъвършена терморегулация и може да настъпи бързо дехидратация. Малкото бебе не понася слънцето и големите жеги. То може да бъде прегрято даже и когато е под чадър или в детската количка със сенник, може да получи топлинен удар, дори да не е пряко изложено на слънце.


Родителите трябва да внимават детето им да не получи изгаряния, да не се претопли, защото в този случай също повишава температура, започва да повръща, става неспокойно или отпуснато без да е налице инфекция. Трябва, доколкото е възможно, да ги предпазват и от летните вируси. Не на последно място, по-големите деца не бива да прекаляват с къпането в морето, разбира се, трябва да се наблюдават и задължително да бъдат с родител, когато са във водата.


Детската кожа е най-уязвима от слънчевите лъчи

 

– нейната повърхност е относително по-голяма, по-тънка и нежна и с особен строеж. Кожната клетка има памет и издевателствата върху нея могат да се проявят след десетки години. Затова децата трябва максимално да се възползват от благоприятните въздействия на слънцето, но трябва да се знае, че изгарянията в тази възраст могат да доведат до развитието на рак в по-късна възраст.


Родителите, тръгвайки на море или планина, трябва да носят слънцезащитни кремове, които да предотвратят евентуални изгаряния. Слънцезащитните кремове представляват субстанции, които осигуряват на кожата защита срещу UV лъчите на слънцето.


Трябва да се използват слънцезащитни продукти, произведени специално за бебета и деца. Слънцезащитните продукти за възрастни могат да имат по-агресивни съставки, включително парфюми, които не са препоръчителни за чувствителната детска кожа. При малките деца се предпочитат тези на минерална основа. Те са белезникави, така майката може да види пропуснатите места. И най-важното – да се използват правилно. Нанасят се половин час преди излагането на слънце и се подновяват на 2-3 часа, както и след излизане от водата.


Американската академия по дерматология препоръчва използването на широкоспектърни слънцезащитни кремове – това са кремове, които предпазват кожата както от UVA, така и от UVB лъчите и такива, осигуряващи достатъчна степен на защита.


За бебе или малко дете, винаги е по-добре да се подсигурява максималната възможна защита, затова е препоръчително използването на най-високия фактор, предлаган на пазара, а именно фактор 50. Слънцезащитните продукти се считат за безопасни, освен в случаите, когато детето има доказана алергия или друга непоносимост към някоя от съставките на крема. Детските слънцезащитни кремове обикновено са без парабени, без наночастици, без консерванти, химически филтри, алергени и други неподходящи за малките субстанции. И все пак, за да са със сигурна безопасност, продуктите трябва да се закупуват от аптека.


Ако детето има чести алергични реакции, продължаващи обриви или състояния като атопичен дерматит

 

трябва да се направи консултация със специалист алерголог или дерматолог, защото използването на неподходящи кремове в тези случаи може да създаде проблеми месеци напред. Освен задължителните слънцезащитни продукти е добре да се използва и крем, който да се нанася на детската кожа, след като е била изложена на слънце. Това може да бъде всякакъв вид качествен хидратиращ крем или мляко за тяло, подбран според възрастта на детето.


Слънцезащитните продукти намаляват вредата от слънчевата радиация, но не я елиминират напълно. Освен това, ако „запечатаме“ детето с такава козметика, УВ лъчите трудно стигат до кожата и така се пречи на образуването на витамин Д. Следователно слънцезащитният крем не може да бъде оправдание да се излага детето на слънце по-дълго време.


Екип на Детското отделение при УМБАЛ „Софиямед“

 

Коментари