Публикация

Защо пробиотици се прилагат при все повече диагнози в клиничната практика?

Защо пробиотици се прилагат при все повече диагнози в клиничната практика?

Съвременната наука представя все повече възможности за приложението на пробиотиците в клиничната практика като допълнение към основната терапия при различни заболявания. Млечнокиселите бактерии отдавна не се дават само при стомашно-чревни разстройства и дисбактериоза, след като все повече проучвания разкриват връзката между чревната флора, имунитета, алергиите и много други заболявания.

 

„Лакто 4 Форс“ е един от най-популярните продукти с лактобацили на нашия пазар. Всяка капсула съдържа живи лиофилизирани млечнокисели бактерии, които обикновено присъстват в чревната флора:

  • Lactobacillus acidophilus – 22,84 mg;
  • Lactobacillus rhamnosus – 1,53 mg;
  • Lactobacillus bulgaricus – 1,10 mg;
  • Streptococcus thermophilus – 0,83 mg.

 

„Лакто 4 Форс“ – ефективна помощ за чревното здраве

Капсулите регулират баланса на чревната флора, формирайки естествена бариера срещу инвазията на патогени и болестотворни бактерии. Млечнокиселите бактерии намаляват Ph-стойностите на чревната среда чрез създаване на млечна киселина. В резултат храносмилателните ензими функционират правилно и свръх продукцията на вредни бактерии се блокира.

 

При кои диагнози се препоръчват най-често

В практиката „Лакто 4 Форс“ се използва най-често за профилактика и лечение на диария, остър или хроничен запек, подуване на корема, както и други храносмилателни смущения, причинени от бактериални и вирусни инфекции на храносмилателния тракт.

Единствените противопоказания са при съществуваща свръхчувствителност към някоя от съставките на продукта, или към мляко или млечни продукти. Няма докладвани нежелани ефекти. Може да се прилага при бременни след консултация с лекар.

 

Препоръка за прием:

  • Капсулите се приемат с храна
  • Не трябва да се пият с алкохол или топли напитки. 

Напоследък има все повече данни за приложението на пробиотици дори при някои хронични автоимунни заболявания, казва д-р Велимир Симов, педиатър в София. Той споделя, че пациенти с Хашимото и с други автоимунни заболявания могат да приемат препарати с млечнокисели бактерии, защото те имат отношение към стабилизирането на клетъните мембрани и повлияват положително алергичните и имуноалергичните състояния.

 

По мнението на специалисти в Кредоуеб пробиотичното лечение има огромен ефект и при онкологично болни пациенти, особено след химиотерапия или облъчване на коремните и тазовите органи. Д-р Симов казва, че има опит с „Лакто 4 Форс“. Убедил се е, че нормализирането на чревната флора чрез прием на пробиотици защитава червата, а чревният имунитет пряко влияе върху общия имунитет. При лечение с кортикостероиди, както и с антибиотици се препоръчва по-дълъг прием на пробиотици – около 15 дни.

 

Друг педиатър - д-р Калин Лисички допълва, че използва в практиката си Лакто 4 Форс“ за предотвратяване на антибиотик-асоциирана диария, за поддържане и индукция на ремисия при улцерозен колит и алергии. Препоръчва го и при Синдрома на раздразненото дебело черво заради добрия му ефект.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари

Много полезна информация.Смятам ,че по тези въпроси трябва да се говори често,като непрекъснато се подчертава важната роля на храносмилателната система /ХС/и здравето на червата ,в първичната профилактика на много заболявания.
Нутригеномиката и нутригенетиката са нови направления в медицината. и по- точно в генетиката. Те изучават връзката на храненето с нашият геном , а това определя нашето здраве.В това взаимодействие най- важна е ХС и особено здравето на чревната лигавица. Затова и напоследък се обръща особено внимание на това и се установява ,че много АЗ/автоимунни заболявания/, се подобряват ,ако се приемат пробиотици в комбинация с назначената друга терапия. Но тук идва и друг момент- изборът на пробиотик, как да се прецени кой точно пробиотик да се избере. Това разбира се го прави лекаря,който трябва да е не само добре информиран ,но и запознат с особеностите на своя пациент/дете или възрастен/. И това не е толкова лесна задача.Изисквания при избор на пробиотици:
1. Да са високо качествени- да са с високи концентрации на посочените щамове,да са комбинирани от различни щамове.Въпросът за качеството е на първо място.!!!!
2. Да са на основата на млечна киселина/Lacto4 Fors/, на основата на дрожди или спори.Като напоследък се препоръчват споровите пробиотици ,поради факта ,че те са устойчиви на стомашната киселинност и не се разграждат ,докато стигнат до червата.
3. Да са съобразени с профила на болестта ,това означава строго индивидуализирани.
4. Спазване на основните принципи в терапията ,като например титрирането на дозите на пробиотика. Защо се налага това ?- за да се избегне ефекта на "отмиране" реакция на Яриш- Херксхаймер.
5. Лечението да бъде продължително ,най- малко 6 месеца.
Ако не се вземат в съображения ,тези факти ,терапевтичният ефект е нулев и изводите са погрешни- " не е нужно това лечение" или "тези добавки не работят".