Публикация

Министър Кацаров: България ще влезе в „оранжевата зона”, това изисква мерки

Министър Кацаров: България ще влезе в „оранжевата зона”, това изисква мерки

България ще навлезе в „оранжевата зона” по разпространение на коронавируса до няколко дни. Според плана на здравното министерство за борба със заразата това налага да се предприемат мерки.


Това заяви министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров пред Нова телевизия.


Той обаче уточни, че

 

към момента данните за страната не изискват налагането на ограничения


„Страната ще навлезе в „оранжевата зона” в следващите дни. Това поставя въпроса дали трябва да се предприемат някакви мерки за ограничаване разпространението на вируса. Според нашия план - такива мерки трябва да се предприемат”, обясни министър Кацаров.


Той подчерта, че не може да бъде упрекнат заради налагане на страх или че прилага някакви мерки за дискриминация:

Напротив - твърдя, че ограничителните мерки в страната са най-либералните в цяла Европа, посочи здравният министър.

 

И поясни, че

 

ограниченията в плана са предвидени за всички събития на закрито, а не само за заведения за хранене, дискотеки или барове


„Мерките в „оранжевата зона” предвиждат намаляване на капацитета. В момента ограничението е до 50%. Ако страната влезе в „оранжевата зона”, планът предвижда намаляване на този капацитет до 30%, а не затваряне”, категоричен е здравният министър.


Д-р Кацаров обяви, че се подготвя и ще се предложи до края на седмицата да бъде приет

 

пакет за диагностика и лечение на болни от коронавирус в амбулаторни условия

 

на базата на Единния протокол.


„Като допълнителна възможност да се намали натискът за хоспитализация на всички пациенти, които са с COVID-19. Ще платим лекарствата и изследванията в извънболничната помощ и прегледите на лекарите, които осъществяват лечението в амбулаторни условия”, каза той.


Министърът коментира и

 

актуализацията на бюджета

 

По думите му, ако тя не се приеме, правителството няма да има възможност да изплати компенсации. „Доколкото знам, по отношение на мерките за подпомагане, няма никакви пари в момента. За първа линия сме изплатили средствата за юни и юли от резерви на здравното министерство и на други министерства. За август вероятно парите няма да стигнат за изплащане дори на помощта за медиците на първа линия”, уточни д-р Кацаров. Той отправи предупреждение за проблеми с осигуряването на лекарства, ако не се предприемат действия по актуализацията на бюджета.


Здравният министър коментира и разногласията между СРЗИ и МЗ относно

 

налагането на ограничения в София


„Д-р Данчо Пенчев е изчислявал 7-дневна заболеваемост, а в плана ясно сме разписали, че критерият е 14-дневната. Има разлика в тези числа. Законът обаче му дава възможност, след съгласуване с главния държавен здравен инспектор, да наложи мерки, независимо от това дали аз ги одобрявам, или не”, поясни ресорният министър.

 

През последното денонощие в страната ни са установени 805 нови случая на COVID-19 след направени 18 556 теста


Разпределение на новите случаи по области: Благоевград - 12; Бургас - 88; Варна - 50; Велико Търново - 30; Видин - 3; Враца - 13; Габрово - 12; Добрич - 12; Кърджали - 6; Кюстендил - 9; Ловеч - 16; Монтана - 2; Пазарджик - 34; Перник - 11; Плевен - 18; Пловдив - 89; Разград - 11; Русе - 21; Силистра - 19; Сливен - 13; Смолян - 3; София-област - 28; София-град - 200; Стара Загора - 39; Търговище - 12; Хасково - 28; Шумен - 17; Ямбол - 9.


Като оздравели са отчетени 200 души, 10 пациенти, при които е констатиран вирусът, са починали

 

В болници се лекуват 1 207 инфектирани, 101 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Към момента у нас са поставени общо 2 114 510 дози от ваксините срещу COVID-19, като от тях 11 901 са приложени през последните 24 часа.

 

Коментари