Публикация

Министър Кацаров призова за актуализация на бюджета

Министър Кацаров призова за актуализация на бюджета

Моят апел към Народното събрание е, независимо от всичко друго, да намерят време да приемат актуализация на бюджета. Ако не им харесва предложеното от нашето правителство, да го коригират, но каквото и да се случи оттук нататък, без тази актуализация може да стане проблематично.


Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров пред депутатите в парламента.


В бюджета на Министерството на здравеопазването за тази година има предвидени за първа линия 40 млн. лв.

 

До този момент са изплатени 330 млн. лв.


„Останалите средства са от бюджетите на другите ведомства. Това не може да продължава повече, защото ще доведе до спиране на социалните плащания и невъзможност да се плащат заплатите на полицаите например и на други служители. Важно е, което и да е правителство, да актуализира бюджета. Това ще позволи и по-лесно да се прилага Планът за противодействие на COVID вълната, тъй като според него, ако се прилагат мерки за ограничения, автоматично трябва да стартират плащания в подкрепа на бизнесите, които са ограничени. За съжаление в бюджета средства за такива плащания също няма“, посочи министърът, цитиран от агенция „Фокус“.


Според него

 

протестът на ресторантьорския бранш

 

е бил предвиден и те просто са го провели.


„За разлика от преди, ние сега имаме конкретен план и може да се предвиди какво ще се случи. Подготвени са мерки за обезщетение, ако се наложат ограничения.

 

Създадена и е и възможност при определени условия тези мероприятия да продължат да се изпълняват в досегашния си вид без ограничения. Вчера имах среща с представители на културните среди и те възприеха много позитивно тази възможност – да продължат да работят при пълен режим, ако са ваксинирани и има режим за пропуск на ваксинирани хора. Стремим се да бъдем максимално гъвкави.

 

Ако се прилагат мерки, те няма да са от днес за утре

 

а с 4-5 дни отсрочка, за да могат хората да имат време да се подготвят и да се включат в програмите. Целта ни е максимално да облекчим хората. Не искам и няма да допусна претоварване на болниците и картини като тези, на които бяхме свидетели – хора да умират по улиците или на входовете на болниците. Това няма да се случи“, допълни д-р Кацаров.

Коментари