Публикация

Поклон пред спасителите: ВМА ще отбележи Деня на спасението

Поклон пред спасителите: ВМА ще отбележи Деня на спасението

На 13 август (петък) от 12:00 часа пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА) с 1-минутно мълчание ще бъде почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.


Денят на спасението е създаден през 2005 г.

 

по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинската академия и със съдействието на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския червен кръст и синдикатите.


От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението е официализирано с решение на Министерския съвет. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.


Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа

 

предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.


За втора година Денят на спасението преминава под знака на COVID-19

 

– заразата, която отне живота на над 120 медици, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

 

 

Коментари