Публикация

EMA разглежда RoActemra за потенциално лечение на тежък COVID-19

EMA разглежда RoActemra за потенциално лечение на тежък COVID-19

EMA започна оценка на противовъзпалителното лекарство RoActemra (тоцилизумаб), за да разшири възможностите за прилагането му при хоспитализирани възрастни пациенти с тежък COVID-19, които са на лечение с кортикостероиди и се нуждаят от допълнителен кислород или механична вентилация, съобщи пресслужбата на европейския лекарствен регулатор, цитирана от Zdrave.net.

 

RoActemra се счита за потенциално лечение за COVID-19 поради

 

способността му да блокира действието на интерлевкин-6,

 

който се произвежда от имунната система в отговор на възпалението, характерно за COVID-19.

 

Комитетът на ЕМА за лекарства в хуманната медицина (CHMP) ще извърши ускорена оценка на данните, представени в заявлението на компанията производител – Roche. Те включват и резултати от 4 големи рандомизирани проучвания при пациенти, хоспитализирани с тежък COVID-19, поясняват от регулатора.

 

Становището на CHMP, заедно с всички изисквания за по-нататъшни проучвания и допълнителен мониторинг на безопасността, ще бъде изпратено до Европейската комисия, която ще издаде окончателно правно обвързващо решение, приложимо във всички държави, членки на ЕС, допълват оттам.

 

ЕМА ще съобщи за резултата от оценката си до средата на октомври, освен ако не е необходима допълнителна информация, уверяват от агенцията.

 

RoActemra е разрешен за първи път в ЕС през 2009 г. и оттогава досега се прилага за лечение на ревматоиден артрит при възрастни, както и на ювенилен артрит при деца.

Коментари