Публикация

Безплатни лекарства за домашно лечение при COVID-19

 Безплатни лекарства за домашно лечение при COVID-19

По-леките случаи на COVID-19 ще се лекуват с безплатни лекарства и амбулаторно, медикаментите ще се изписват по преценка на лекар. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването в служебния кабинет Димитър Петров след среща с представители на пет болнични асоциации, включващи държавни, общински и частни болници. Идеята на предложението е да се намали натиска върху болничната помощ. 

 

Другата важна новина сподели министър д-р Стойчо Кацаров - дори при затягане на мерките няма да се спират плановите операции! Ето и подробностите за новите предложения.

 

Очаква се новата амбулаторна процедура да бъде приета в понеделник, като тя ще може да се изпълнява от лекарите в първичната и в специализираната извънболнична помощ, както и от педиатри. Лекарствата ще се изписват по общия ред. Предвижда се те да се заплащат от бюджета на НЗОК, в който се очаква да постъпят близо 120 млн. лв. приходи. В процедурата ще бъдат указани и изследвания, които ще се правят, ако има нужда. Ако все пак състоянието на пациента се усложни, той ще бъде приеман в болница.

 

Общопрактикуващи лекари обсъдиха промените в МЗ

 

Ден по-рано предложението за пакет за диагностика и лечение в амбулаторни условия на болни от коронавирусна инфекция ле обсъдено от заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов на среща с представители на общопрактикуващите лекари в страната.

 

Целта е възможно най-ранната диагностика на евентуален положителен случай на COVID-19 и навременно и адекватно лечение, което да бъде гарантирано на всеки български гражданин. Заместник-министърът д-р Александър Златанов обясни и на тази среща, че обсъжданият пакет ще покрива и амбулаторно предписаните лекарства на лица с коронавирусната инфекция. 

 

Предвижда се и възможност общопрактикуващите лекари да могат при влошаване здравословното състояние на пациент от листата им, да назначават допълнителни изследвания. "Разчитаме, че това ще засили, от една страна, интересът на лекарите, а поемайки тези изследвания, ще мотивира болни да се лекуват в къщи", каза зам-здравният министър д-р Димитър Петров.

 

Болниците ще имат оперативна самостоятелност

 

На срещата с болничните асоциация се поставили още няколко въпроса. Лечебните заведения искат оперативна самостоятелност в преобразуването на леглата -  всеки директор на болница да може да преобразува при необходимост места от други отделения в ковид легла. Отчита се нуждата от създаване на софтуер, който да дава информация за наличните легла.

 

Допълнителни заявки за ремдесивир и моноклонални антитела

 

Всеки момент стартира процедура за допълнителна поръчка на ремдесивир, както и поръчка за стратегически медикаменти - нискомолекулярни хепарини, дексаметазон и няколко вида антибиотици. Основните запаси от тези лекарства ще бъдат съхранявани в шест лечебни заведения, които ще ги разпределят в останалите по думите на д-р Петров. Запасите са разчетени да стигнат за шест месеца. Според сегашния бюджет е осигурен обезпечен ремдесивир, но това количество няма да стигне, тъй като в момента има около 7 хиляди опаковки. По думите на Петров в рамките на исканата актуализация на бюджета на НЗОК са предвидени допълнителните средства за ремдесивир и моноклоналните антитела, които се очакват през октомври.

 

Водят се преговори за повишаване на цената на клиничната пътека за COVID-19

 

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и ръководствата на асоциациите на болниците, в това число общински, частни, университетски и държавни обсъдиха мерките, които следва да се предприемат във връзка  с очакваното увеличение на заболяемостта от COVID-19  в страната. Моето категорично становище е да не се спират плановите операции, посочи здравният министър.  

 

Директорите на лечебни заведения получиха информация, както за наличностите на медикаменти, използвани при лечението на пациенти със SARS-CoV-2, така и за предприетите действия за осигуряване на допълнителни количества лекарствени продукти. На срещата бяха уточнени техническите подробности и проблеми, които биха възникнали по време на новата вълна от COVID-19, като оперативна самостоятелност в преобразуването на леглата за лечение на пациенти с  коронавирусна инфекция, създаването на софтуер за наличните свободни легла, обезпеченост с медикаменти и консумативи.

 

По време на срещата министър Кацаров посочи, че се водят разговори за увеличаване на цената на клиничната пътека за лечение на COVID-19, както и че Министерството на здравеопазването предлага пакет за диагностика и лечение на пациенти с  COVID-19  в амбулаторни условия.

 

Освен това, за да бъде облекчена работата на лечебните заведения и към тях да се насочват само пациенти, които трябва да бъдат лекувани в болнични условия, центровете за спешна медицинска помощ ще получат критерии, на база на които да преценяват дали пациентът има нужда от хоспитализация или може да се лекува в извънболничната помощ.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари