Публикация

70% от пациентите с таласемия умират от сърдечна недостатъчност

Таласемията е генетично унаследена анемия, която бързо води до смъртен изход, ако не се провеждат редовни кръвопреливания, лекарствена профилактика на усложнения от свръхнатрупване на желязо в организма и висококвалифицирано медицинско наблюдение.


Около 70 процента от пациентите с таласемия майор умират вследствие сърдечна недостатъчност заради натрупаното в органа желязо. Ако болните не провеждат регулярно кръвопреливане заради тежката си форма на анемия, животът им продължава максимум 4-6 години.

До 24 г. оцеляват тези, които се подлагат на хемотрансфузии, но не е адекватно медикаментозното им лечение за извличане на натрупващото се желязо в органите и тъканите. Почти нормален живот обаче водят онези, които са попаднали на добри специалисти и следят строго терапията си.

Това каза доц. Валерия Калева, началник на Клиниката по детска онкология в Университетската болница „Света Марина” във Варна. Тя днес ще участва в първата работна среща в курорта Златни пясъци, на която се събират най-големите светила в областта на таласемията от Европа. Целта на форума е италианските и гръцки професори да разкажат за опита си и най-вече да докажат ползата от специализирани извънболнични центрове.

У нас с най-тежката форма на заболяването живеят 242 души, като във Варна се лекуват 12 възрастни и 24 деца.

„По Черноморието и в Южна България честотата на носителите на този ген и на болните е по-голяма в сравнение с останалите части на страната”, поясни доц. Калева.

Тя допълни, че по стари данни носителите на болестта са около 2,4% от населението, но предстои ново изследване, което вероятно ще докаже по-висок процент.


Коментари