Публикация

МЗ взимало пари от други министерства за бонусите на медиците

МЗ взимало пари от други министерства за бонусите на медиците

Министерството на здравеопазването взима средства от бюджетите на другите министерства, за да може да изплати парите на медиците от първа линия. Това стана ясно от изказване на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров интервю за bTV. Той каза, че от началото на годината до месец юни са изплатени 350 млн. лв.

 

„Това са средства, които всеки месец взимаме от бюджетите на други министерства. Тази възможност вече е изчерпана. При следващо вземане МВР буквално няма да може да си зарежда колите“, заяви д-р Кацаров.

 

Според него без актуализация на бюджета има риск да няма средства за допълнителните пари за август. Той поясни, че не става въпрос само за бонусите на лекарите, а и за осигуряване на лекарства.

 

Д-р Кацаров съобщи, че подготвеният

 

пакет за амбулаторно лечение на COVID ще бъде представен днес на БЛС и НЗОК

 

Той включва клинични прегледи, кислородна сатурация и други изследвания, както и група лекарства, които ще са безплатни за пациентите. Те ще са извън лимитите, определяни за личните лекари. По думите му чрез този пакет ще отпаднат „финансовите стимули за някои хора да влизат в болница“.

Коментари