Публикация

Д-р Неделчо Тотев: Общинските болници са на предела на възможностите си

Д-р Неделчо Тотев: Общинските болници са на предела на възможностите си

Мерките, които следва да се предприемат във връзка с очакваното увеличение на заболеваемостта от Covid-19 в страната, бяха обсъдени на среща между министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров и ръководствата на асоциациите на болниците – частни, държавни и университетски. На фона на идващата нова (четвърта) Covid вълна все повече болници се готвят да отворят отново закритите вече Covid отделения.

От днес се възобновява приемът на пациенти с Covid и в болницата в Чирпан.

 

Д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници, коментира новата епидемична ситуация в интервю за БНР:

 

"Както и преди, според плана, който е заложен за справяне с Covid епидемията, започваме с 10 легла. Нарастването на темпото и на броя на заразените и на нуждаещи се от болнична медицинска помощ ще диктуват по-нататък нещата. Ние караме на предела на възможностите – така беше и при предишната вълна – стигнахме до 30 легла от 100-те, които имаме. Това никак не е малко – на фона на персонала, който е доста редуциран – няма желаещи да работят."

 

Ще има ли ощетени отделения

 

"Самата психоза около Covid доведе до това, че лечението на доста пациенти пострада. За съжаление рязко пада бройката на приетите пациенти с друга патология, различна от Covid-19. Те пристигат вече в крайно тежко състояние."

 

Въпросът с липсата на кадри

 

Д-р Тотев подчертава, че въпросът с липсата на кадри е ужасяващ, и че има разлика между болнични легла и кревати. Той сподели, че засега болницата в Чирпан е обезпечена по отношение на персонал, медикаменти, апаратура.

 

"Но няма как да отделим персонал само за Covid – хора няма, няма и държавна политика за набиране на специалисти. Има и персонал в пенсионна и надпенсионна възраст… Една малка част от болниците имат инфекциозни отделения, където се лекуват пациенти с Covid."

 

Пари за ремонт и апаратура

 

"Относно проекта за възстановяване и подпомагане на общинските болници след Covid, д-р Тотев коментира: "По неизвестни нам причини проектът се забави – имаме уверения от министъра, че всички болници ще получат пари, но нито знаем в какъв процент строително-ремонтните ни дейности ще бъдат одобрени, нито кога ще бъдат одобрени и кога ще получим зелена светлина да започнем реалните ремонти. Но, който е отговорен за забавянето, да даде отчет на НС."

 

Според председателя на Сдружението на общинските болници здравеопазването се задъхва. Той намекна, че е "имало едни пари да се дадат на едни хора".

 

Пари за облекчаване – Covid пакет

 

"Пари за лекарства и изследвания вкъщи – би облекчило малките болници. Добре е като замисъл, но джипи практиките не навсякъде са добре заети. Друга болнична система за друга България – малки общински болници и болници в столицата и големите градове."

 

Д-р Тотев помоли за сериозен съпорт от останалите болници по отношение на детския контингент, защото болницата в Чирпан няма този ресурс.

Коментари

Д-р Тотев, защо Ви е страх да си кажете истината - с новата Методика, която обвързва парите за неблагоприятни условия за болниците (за м юли и м. август се изисква  заработка на 50 и 60% от теоретичните лимити), повечето болници са обречении на ФАЛИТ ! Първи ще паднат общинските .