Публикация

БЛС търси становища от лекарите за Методиката за амбулаторно лечение и наблюдение на КОВИД пациенти

БЛС търси становища от лекарите за Методиката за амбулаторно лечение и наблюдение на КОВИД пациенти

Днес, 20.08.2021г., в централата на БЛС беше получено писмо от Министерство на здравеопазването придружено с Проект на Методиката за амбулаторно лечение и наблюдение на КОВИД пациенти със срок за разглеждане и връщане на препоръки и становище най-късно до 15,30 часа днес.

 

В тази връзка БЛС се обърна към всички колеги, лекари в страната, с молба за коментар, мнения и становища по Проекта за допълнение на Методиката.

 

Те могат да бъдат изпращани до 27.08.2021г. на: blsus@blsbg.com или на адрес: бул. "Акад. Иван Гешов" 15, Център по хигиена за Български лекарски съюз. 

 

Методиката може да видите като прикачен файл

Прикачени файлове

БЛС - 20.08.21г.docx

Коментари

  ЕПИДЕМИОЛОЗИТЕ СЛЕДСВА ДА ИМАТ ДУМАТА .НЯМА  ЛИ ДА СЕ КРЪСТОСВАТ ЕПИДЕМИОЛОГИЧНИТЕ ВЕРИГИ ?    

Ето моите препоръки, които съм пращал и на БЛС и МЗ и т.н. още миналата година и никакво поведение от тях....

БЛС не използва посочения имейл. Зная, защото преди една година изпратих имейл и все още нямам отговор.

Препоръките ми за лечение на covid19 в амбулаторни условия, като ОПЛ с опит  от началото на пандемията, са:
1. Рентгенография  да се прави още при първите оплаквания на пациента. Изследването да е извънлимитно.
В самото начало на оплакванията единствено графията дава отклонение, лабораторните изследвания не.
По тази причина, да се задължават ОПЛ да назначават унифицирани изследвания на пациентите е абсолютна глупост. Или целта е различна.
ОПЛ познават своите пациенти и могат на преценят кой се нуждае от допълнителни изследвания и кой не. 
Изследвания, назначени от ОПЛ по повод или във връзка с covid19 трябва да бъдат нелимитирани.
ОПЛ да може да назначава надлимитно и бързи антигенни тестове - стават бързо, не изискват късна преценка на терапията ( след 24 часа) и са по-евтини.
2. При ренгенологични данни за ангажиран бял дроб да се започне лечение с цефалоспорини per os за 7-10 дни. 
В повечето случаи този срок е достатъчен. Ако е необходимо да се продължи лечение за още 7 дни се назначава АБ по преценка. 
Различни проучвания доказаха неефективността на азитромицини и 4-хинолони като първи средство при лечение на covid19. 
3. Към терапията да се добави парацетамол като противовъзпалително средство, ороантисептик, например септолете и муколитик. При много голяма част от пациентите тези четири групи са достатъчни като терапия. Симптомите отзвучават за 7 до 10 дни.
4. Да се поддържа телефонен контакт с пациента. Ако протичането е по-затегнато или пациентът не е потърсил навреме лекарска помощ, но графията и общото състояние не изискват хоспитализация, към терапията може да се включи:
 -  Дабигатран 2х2,5 мг за по-дълъг период или 2х5 мг за 5-7 дни, след което дозата да се намали. Налага се при по-малко от 10% от пациентите.
- Преднизолон 30 мг дневно за 1-2 дни или повече в зависимост от състоянието, а след това постепенно намаляване на дозата.
5. Да се предложи на пациента да си закупи пулсоксиметър и да следят сатурацията, като се приеме 90-92% като индикация за влошаване и хоспитализация. 
6. Относно витамини, минерали добавки и т.н.,  различни източници посочват, че те нямат ефект ПО ВРЕМЕ на лечението на ковид 19. Тяхното прилагане е безсмислено.
Препоръчва се ПРОФИЛАКТИЧНО, когато пациентът няма симптоми на covid19,  изследване на нивата на вит Д и цинк, за които е намерена следната връзка  - ако нивата са ниски заболяването протича тежко.
Като пределни нива под които е необходима субституираща терапия източниците посочват: 
- за цинк - 50mcg/dl
- за вит D - 30ng/ml
При определяне дозата на вит Д да се има предвид стоенето на слънце, килограмите, възможност от калциемия и т.н.
Изследването на вит Д и цинк да е надлимитно за целаещите пациенти и както всички други изследвания свързани с covid19 да може да се назначава електронно.
7. Да се заостри отново вниманието на обществото, че пациентите с респираторни оплаквания трябва предваритено да се обадят по телефона на ОПЛ и да извършат посещението според инструкциите на ОПЛ. 
8. Да се обясни на обществото, че прегледът при ОПЛ по повод острата фаза на covid19 не е необходим, тъй като не показва отклонение. Единствено графията показва отклонение.
9. Да се приеме графията или скенерът като най-надежден критерий за стадиране на заболяването и определяне на поведението при пациенти с covid19.
10. Да се задължат всички лаборатории и ренгенологични отделения които работят по договор с НЗОК да работят с електронни направления. Тази възможност е осигурена от НЗИС, не е свързана с допълнително натоварване и изисквания и няма причина пациентите с електронни направления масово да бъдат връщани.

Като лекар работещ в ЦСМП мисля, че е добре ОПЛ да поемат част от пациентите с по-леки случаи на Ковид 19, а на нас да оставят тези които се нуждаят от спешна помощ. В Балчик например ОПЛ работят до обяд и няма дежурен личен лекар или неотложен кабинет и пациентите идват при нас, но често това се оказва проблем тъй като има и туристи, които идват по друг повод, а екипът ни на 1 смяна се състои от 1 лекар, 1сестра и 1 шофьор.. Няма техническо време в което да се преоблечем и дезинфекцираме преди да обслужим пациент, който няма Ковид 19 и се получава риск за самите пациенти. Някои от нас са ваксинирани, но не всички пациенти са, а обслужваме и малки деца и чужденци...

тези т.нар. "препоръки" въз основа на каквоса?- личен опит, научни доказателства или просто ей така, струва ми се, че май че е последното.