Публикация

Ако обичате косата си, спрете цигарите

Причини да откажеш цигарите има достатъчно. Учените обаче продължават да търсят аргументи срещу вредния навик. Последната новина е, че пушачите рискуват рано да оплешивеят.


Знае се, че основната причина за ненавременната раздяла с косата е наследствеността. Но според медиците съвсем не са редки случаите, когато оплешивяването е вследствие на хормонални проблеми, а те понякога се провокират от цигарите.

Засега тази констатация е категорична за азиатските мъже, защото изследването е било проведено в Тайван. Учените установили степента на оплешивяване на 750 местни жители, началото на опадването на косата им, както и наличието на вредни навици. След анализ на получените резултати било доказано, че пушещите мъже оплешивяват доста по-рано и по-бързо от неподвластните на порока.

Според експертите възрастта, на която мъжете започват да оплешивяват, е свързана и с расата, и с местоживеенето. Но с това не свършват лошите новини за пушачите.

Специалисти от Центъра за изучаване на рака във Ванкувър, Канада, неотдавна направиха проучване на здравословното състояние на пушачите. Те успяха да разсеят мита за това, че организмът на хората, които са се отказали от цигарите, се възстановява за определен период. Оказва се, че последиците от вредния навик остават за цял живот на ниво обмяна на веществата.

Коментари