Публикация

Д-р Николова: Домашните посещения при болни с COVID-19 са нонсенс

Д-р Николова: Домашните посещения при болни с COVID-19 са нонсенс

От 1 юли не получаваме 1000 лв., а 250, така се реши с методиката, която се внесе. Това заяви пред БНТ общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, която е и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз по повод средствата, които медицинските лица на първа линия получават като бонус за борбата с коронавируса. Тя обясни, че според здравните ведомства нивото на заболеваемост е много ниско и затова нямало причина да се заплащат 1000 лв., както до преди месец-два.

 

Ние настояваме за ред и правила, които да се спазват

 

Нашите искания не са финансови, каза д-р Николова. Тя добави, че джипитата искат яснота  какво и как ще се прави с лечението на хора, поставени под домашно наблюдение.

 

„Домашното посещение при остро заразно заболяване е нонсенс. Аз съм лекар, който има практика, в която трябва да се грижа не само за заразените с ковид пациенти, а и за всички останали, които имат много други болести. Не би трябвало да стана свързващото звено между тези, които са заразни и тези, които не са“, обясни тя.

 

Тя добави, че ситуацията не може да бъде сравнявана с работата на спешна помощ, защото спешните медици разполагат с транспорт и има къде да се облекат подходящо и дезинфектират, а джипитата не. По думите й няма европейска държава, в която личните лекари да извършват домашни посещения при болни с ковид. Според нея в България няма необходимите условия това да стане факт.

 

„Все повече са положителните резултати, за мен това е много притеснително. Мерките не се спазват. Слагането на маски е пожелателно. Имаме шега, че българинът ще посрещне четвъртата ковид вълна с маска, която е купил за първата“, отбеляза д-р Николова.

 

Тя отправи призив към учителите да се ваксинират и добави, че тази ковид вълна е на пациентите, които не са ваксинирани. По думите й ако искаме да продължим да живеем нормално трябва да направим така, че да бъдем защитени.

Коментари

Защо да е нонсенс 

То не става само да коментираме от студията на телевизиите и да не преглеждаме хората?