Публикация

Здравеопазването - цели и реалност

При цялата справедливост на лекарското недоволство, подкрепено напоследък чрез протести, има опасност исканията да се обезличат.


Защото започва да липсва фокус, ясно разпознаваема, близка и реалистична крайна цел. Така протестите могат да се превърнат във фон и в поредния новинарски сериал.

Всъщност отдавна е ясно, че всички искаме модерно и качествено здравеопазване, добре обзаведени и чисти болници, лесен достъп, мотивирани лекари и съвестни към собственото си здраве пациенти. Но това е същата мечта, както искаме сега и веднага завършени магистрали, пълна мрежа на метрото, санирани жилища, чисти и зелени градове, достойни заплати.

Високите цели са нещо задължително, но реалността отдавна доказа, че всичко ще става стъпка по стъпка. Затова е добре да се поставят и отстояват по-малки, но изпълними цели. И първата трябва да е подреждане на здравната система. Когато е ясно кой колко плаща и след това какво ползва от солидарно натрупаните пари за здраве, тогава има смисъл и начин тези пари да се увеличават. Без честна статистика на заболяванията няма да има оправия!

Нека в ХХІ век най-сетне да се похвалим с действаща електронна система, в която да са включени всички – пациенти, медици, здравни заведения и лекарства. Тази стъпка ще даде добър старт на голямата идея – финансирането на здравеопазването да бъде адекватно на най-голямата ценност – здравето.

Коментари