Публикация

Министър Кацаров обеща 40% увеличение на заплатите в Спешна помощ

Министър Кацаров обеща 40% увеличение на заплатите в Спешна помощ

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се съгласи с искането на медиците за увеличение на основните заплати на работещите в ЦСМП с 40%. Това съобщават на своята Фейсбук страница от Националния синдикат „Защита“. На среща с ръководството на синдиката и представители на и Медицинска федерация „Подкрепа“ д-р Кацаров е уверил присъстващите, че ако продължи работата на служебното правителство, ще предприеме необходимите действия промяната да бъде предвидена и приета в новия бюджет.

 

Искането за увеличение на възнагражденията в Спешна помощ беше направено по време на протеста на медиците, проведен на 20 август 2021 г. Ако има ново правителство, ще го внесем отново и ще настояваме за изпълнението му, уточняват от „Защита“.

 

Друго основно искане на протестиращите е изплащане на дължимите допълнителни възнаграждения за месеците юни и юли за работа с ковид пациенти. Д-р Кацаров увери, че

 

средствата ще бъдат изплатени на всички със заплатите за месец юли

 

На срещата е обсъдена и методиката за изплащане на тези допълнителни средства, в която с направените промени от 13 август 2021 г. е разширен обхватът на лицата, участвали пряко в обслужването на пациенти с COVID-19 или със съмнение за такъв. По време на разговора е прието, че това възнаграждение ще получават всички служители и тези с граждански договори, и работещи на допълнителни договори.

 

Председателят на НС „Защита“ г-н Красимир Митов е заявил, че

 

медиците запазват готовността си за протести

 

и ако бъдат излъгани и тези средства не бъдат изплатени да края на месец август, неминуемо ще последват нови.

 

По отношение на искането за приемане на I-ва категория труд за работещите в ЦСМП е обсъдена процедурата и стъпките, които трябва да се предприемат, за да се случат тези законодателни промени, но отново е възниквал проблемът с настоящата политическа ситуация в страната.

Коментари