Публикация

Напусна ни проф. д-р Ваня Недкова

Напусна ни проф. д-р Ваня Недкова

Академичното Ръководство на Медицински университет – Плевен с огромно прискърбие съобщава, че на 22 август 2021 г. в клиника в Германия, след дълга борба с коварна и рядка болест ни напусна проф. д-р Ваня Недкова. Изказваме дълбоки съболезнования на семейството на проф. Недкова, на нейните деца – наши колеги, които направиха всичко възможно, за да спасят своята майка, с подкрепата на висшето училище и плевенската общественост.

 

Академичната общност и лекарското съсловие изгубиха скъп колега, отдаден лекар и изключителен преподавател

 

Напусна ни един прекрасен човек, отличаващ се с изключителни лични и професионални качества, който отдаде живота си за развитието и утвърждаването на Катедрата по педиатрия. Изказваме най-искрено възхищение и уважение към нейния неуморен труд и отдаденост като лекар-педиатър, преподавател и ръководител. Със своя професионализъм, човечност и всеотдайност професор Недкова ще остане завинаги в сърцата и мислите на хиляди български семейства, чиито деца е излекувала и спасила.  

 

През 1976 г. проф. д-р Ваня Недкова завършва Медицинския университет във Варна. Преминава през всички стъпала на университетската кариера в Катедрата по детски болести – Плевен - асистент (1978-1982), старши асистент (1982-1990), главен асистент. От 2002 г. е избрана за доцент, а от 2013 г. - за професор. Има признати три специалности: педиатрия (1982), медицинска генетика (1996) и детска гастроентерология (2006).

 

От 2002 г. е ръководител на Катедрата по педиатрия при МУ-Плевен и началник на Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Д-р Г. Странски” - Плевен.

 

Научните интереси на проф. Недкова са свързани с изключителното кърмене и хранене на децата, муковисцидозата, генетичните заболявания. Съвместно с колектив от Катедрата по химия към МУ-Плевен изследва микроелементите при много детски заболявания – гастроентерологични, хипертония, астма, анемия, аутизъм и др.

 

Проф. Недкова е лектор на студенти по медицина, ерготерапевти, медицински сестри и акушерки, автор е на над 100 научни публикации в списания, участва в национални и международни конференци и конгреси. Член е на Академичния и Факултетен съвет на МУ-Плевен, председател е на Научния съвет по медико-терапевтични специалности към МУ-Плевен. В продължение на повече от 15 години е член на УС на Българската педиатрична асоциация.

 

Дълбок поклон пред светлата памет на човека, лекаря, преподавателя, колегата и приятеля!

 

От Ръководството и академичната общност на Медицински университет - Плевен

Коментари

Поклон пред паметта на професор Недкова

Искрени съболезнования на близките
Благодаря Ви професор Недкова
Др Славина Михайлова ОПЛ Плевен

Светла й памет! Голяма загуба

Поклон пред паметта на проф.Недкова и съболезнования на семейството й!

Поклон пред труда и паметта. Най-искрени съболезнования на близките.

Прекрасен учител,специалист и човек,на когото винаги можеш да се опреш при нужда,Поклон пред труда и паметта и,съболезнования на близките и ,които дадоха всичко от себе си.д-р Владимир Гатев педиатър Плевен.

Съболезнования!


Анонимен
24 авг 2021 18:57

Поклон пред паметта на проф Недкова и съболезнования към семейството и колегите от клиниката в Плевен.

д-р Радослав Барболов, ОПЛ  - Поклон пред паметта на Проф-д-р В.Недкова ! Прекрасен човек и педагог !Най-искрени съболезнования на близките !

Дълбок поклон и съболезнования на семейството и колегите от Плевен за тежката загуба!

Поклон пред паметта на проф. Недкова ! Най-искрени съболезнования на нейните блезки !

Поклон пред паметта на проф. Недкова


Дълбок поклон пред паметта на проф. Недкова. 

Остава спомена за една одухотворена личност, високо квалифициран лекар, отаден на професията, учен и учител, изградил  школа от много стойностни ученици.
С дълбоко уважение към скрьбта на нейните близки. 
Нека Бог да озари пътя на нейната Светла душа. 

 Светла и памет!

Д-р Юрка Гешева 

Дълбок поклон пред светлата памет на проф. В. Недкова.Прекрасен и всеотдаен лекар, върнал усмивките на много деца и техните семейства предала своите знания и опит на своите студенти и колеги, велик човек и приятел. Най - искрени съболезнования на семейството. 

СВЕТЛА  Й ПАМЕТ!


Бог да в прости! Да почива в мир! Добър човек беше!