Публикация

Проф. Радостина Александрова: Проучвания не показват негативно влияне на COVID-19 ваксините при бременни

Проф. Радостина Александрова: Проучвания не показват негативно влияне на COVID-19 ваксините при бременни

Експертният съвет по акушерство и гинекология към Министерството на здравеопазване препоръча още преди месеци бременните жени да не се ваксинират. Междувременно някои международни организации излязоха с призив за имунизация на бременните.

 

"Бременните са застрашени от по-тежко протичане на заболяването. Проучване във Великобритания на над 3 000 бременни жени в болница показа, че 24% от тях са били с умерено до тежко протичане на заболяването в началото на пандемията, но при Делта варианта този процент вече е 45",  заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в интервю за Bulgaria OnAir.

 

Тя уточни, че международните проучвания не показват негативно влияние на ваксините върху бременни жени.

 

"Поне 6 проучвания в 6 държави са извършени с десетки хиляди бременни. Ваксината, поставена по време на бременността, не повишава риска от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Смята се, че това е най-добрата защита. За майката - да няма нужда от интензивно лечение, а за бебето - от преждевременно раждане. Да не забравяме, че чрез ваксината майка предава антитела на бебето си", каза вирусологът.

 

Застрашени ли са децата от Делта?

 

Световните данни показват, че Делта вариантът се разпространява много по-бързо.

 

"Няма данни, че Делта предизвиква по-тежка клинична картина при децата. Тъй като той се разпространяване по-бързо, е нормално да очакваме и повече деца да се разболяват. Това ще доведе и до по-голям брой деца, които ще имат нужда от болнично лечение", предупреди проф. Александрова.

 

И отново заяви, че ваксинирането е най-добрият начин за защита от коронавируса.

 

"Това, което хората трябва да знаят е, че трябва да се стремим да ограничим разпространението на вируса, защото мутира, когато се размножава. И само така можем да избегнем възникването на нов щам", уточни експертът.

 

Тя добави, че все още

 

няма данни, които да показват дълготраен имунитет при преболедувалите

 

"В Дания хора, които по време на първата вълна са се срещнали с вируса, по време на втората защитените на възраст над 65 години са били под 50%. Затова е важна ваксинацията", каза проф. Александрова в студиото на Bulgaria ON AIR.

 

Тя уточни, че доколко ефективен е имунният отговор, зависи от това доколко тежко е било преболедуването.

 

А по отношение на прилагането на трета доза от ваксина срещу коронавируса доц. Александрова припомни, че все още няма достатъчно проучвания за ефективността, но тази практика се прилага при много други ваксини, така че да се осигури адекватна защита при следваща среща с вируса.

Коментари