Публикация

Богдан Кирилов: Случаите на заразени ваксинирани са по-скоро изключение от правилото

Богдан Кирилов: Случаите на заразени ваксинирани са по-скоро изключение от правилото

Науката трябва да е водеща. За момента за България най-важното е да бъдат покрити всички рискови групи, да бъде предоставена адекватна и обективна информация, за да може всеки да вземе информирано решение за себе си и да може да бъде постигнато по-високо ниво на ваксиниране, тъй като, за съжаление, продължаваме да бъдем на последно място в ЕС.


Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата магистър-фармацевт Богдан Кирилов пред Bulgaria ON AIR.


Случаите на заразени ваксинирани са по-скоро изключение от правилото, стана ясно от думите му.


„Наблюдават се случаи както на преболедували, които се заразяват, така и на ваксинирани. В медицината и във фармацията почти никога няма абсолютни неща. Това са по-скоро изключения.

 

Основното предимство на ваксините

 

е, че предотвратяват в по-висока степен тежко протичане, хоспитализиране и смърт“, обясни маг.-фарм. Кирилов.


По думите на директора на ИАЛ

 

България разполага с достатъчно ваксини към настоящия момент

 

За съжаление, страната ни подарява ваксини срещу COVID-19, въпреки че само 15% от населението е имунизирано.


„До този момент в страната са доставени над 5 млн. ваксини от 4-те разрешени за употреба от ЕК, като заявените за тази година са близо 14 млн. дози, включвайки и петата ваксина на CureVac, но там още EMA извършва проверка по документацията. В момента в страната на база анализ на нуждите има достатъчно ваксини – близо 2,5 млн. са наличните дози“, посочи Кирилов.


От думите му стана ясно, че сме дарили над 170 хил. дози от ваксината на AstraZeneca на Бутан.


„50 хил. дози от AstraZeneca бяха дарени и на Босна и Херцеговина. Предстои дарение от 51 хил. дози от ваксината на Pfizer на Северна Македония. Миналата седмица беше направена и първата препродажба от 100 хил. дози от ваксината на Moderna на Норвегия“, съобщи директорът на ИАЛ.


Трета „бустерна“ доза


„През настоящата седмица се очаква Европейската агенция и Европейският център за контрол и превенция на заболяванията да излязат с обща позиция по темата. Очаква се все още производителите да предадат данни на база изпитванията, но в България винаги, когато са взимани решения, сме се съобразявали с официалните препоръки.

 

Именно в тази връзка ще се изчака официалното становище, тъй като EMA има най-много данни и извършва оценка на всички ваксини“, коментира маг.-фарм. Кирилов.
Той изтъкна и особеност в договорите за доставка на ваксини за 2022 и 2023 г. – предвижда се и така наречената вариантна ваксина.


„Вариантната ваксина е адаптирана спрямо актуалните варианти на вируса. Изпитванията ще покажат какво ще бъде, но това е една от посоките, в които се мисли, в които се натрупва данни“, обясни изпълнителният директор на ИАЛ.


Лекарства срещу Ковид-19


„Изключително активно работят ИАЛ и ЕМА в тази посока. Първото разрешено лекарство с показание Ковид-19 беше „Ремдесивир“, като България участва в рамковото споразумение и продължаваме да получаваме доставки. EMA излезе с препоръка за употреба на кортикостероид и „Дексаметазон“ при тежки случаи“, посочи маг.-фарм. Кирилов и коментира очакваните лекарства с моноклонални антитела:

Към момента за 4 лекарства се извършва преглед на данните. Очаква се решение през следващите седмици и месеци. Обнадеждаващи са резултатите, като специфичното при тази група с моноклонални антитела е, че те ще бъдат за определена група рискови пациенти и непосредствено след положителен резултат ще бъде приложен продуктът в болнични условия, добави той.


Директорът на ИАЛ се надява много скоро EMA да излезе с положително становище за лекарствен продукт в таблетна форма, който да бъде въведен в началото на 2022 г.


„Стартираха в ЕС клинични изпитания във фаза 3. Надяваме се те да бъдат положителни и в началото на следващата година, ако всичко върви по план, да има такъв лекарствен продукт“, каза още маг.-фарм. Богдан Кирилов.

 

Коментари