Публикация

Министър Кацаров: Очакванията са за по-ниска и по-бърза COVID вълна

Министър Кацаров: Очакванията са за по-ниска и по-бърза COVID вълна

„Оценката за това кога, дали и в какъв размер ще се приложат мерки на национално ниво, ще вземем на базата на експертните становища, които получаваме. Към днешна дата и в следващите дни не се налага да се взимат допълнителни мерки срещу COVID“.


Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред журналисти в Народното събрание. Той взе участие в заседанието на Комисията по бюджет и финанси.


По думите му част от прогнозите на експертите са, че

 

предстоящата COVID вълна ще бъде по-лека от предшестващитe

 

като тази прогноза се опира на това, че 15-16 % от хората са със завършена ваксинация, а една немалка част от населението вече се е срещала с вируса. Според министър Кацаров това е основание да се очаква по-ниска и по-бърза вълна в сравнение с предишните.

Това на този етап е предположение. Наблюдавайки и съпоставяйки ситуацията с други страни, включително в Западна и Източна Европа, е много трудно да се направи категорична прогноза, каза здравният министър.

„За нас е важно

 

бюджетът да бъде актуализиран бързо, защото COVID вълната настъпи по-рано

 

отколкото предполагахме“, подчерта д-р Кацаров. От коментара му пред медиите стана ясно още, че актуализацията на Закона за държавния бюджет и на НЗОК за 2021 г. е предвидила най-сериозните сценарии по отношение на увеличаване на броя на заразените.


Прави се всичко възможно, за да не се унищожават ваксини

 

- обясни още министърът на здравеопазването.


Методиката, по която се изплащат допълнителните средства на медиците на първа линия, е претърпяла нужните промени, за да няма неясноти и спекулации.

Коментари