Публикация

ЦЗПЗ: Законите не важат за здравната каса

Националната здравноосигурителна каса продължава практиката си да не се съобразява със законите и да се разпорежда с парите на здравноосигурените лица, както си иска.


Това отбелязва Центърът за защита правата в здравеопазването, като уточнява, че
10 дни след началото на месеца, за който се отнасят, директорите на РЗОК са връчили на болниците делегирани бюджети за месец ноември.

„Анализът на бюджетите показва по безспорен начин, че управниците на касата са нарушили не само закона, но и собствените си правила за определяне на делегираните бюджети”, посочва организацията.

В чл. 4 от Закона за бюджет на НЗОК има императивна разпоредба, според която всяка районна каса трябва да определи годишни стойности на делегираните бюджети за всяка болница, които могат да се коригират на всяко тримесечие. В същия член на закона е вписано задължение за Надзорния съвет на касата да приеме правила за определяне на тези делегирани бюджети.

Според приетите правила делегираният бюджет на болницата се определя като отношение спрямо бюджета на съответната районна каса за 2009 и 2010 г. Т.е. ако бюджетът за 2010 г. е с 5% по-висок от този за 2009 г., всяка болница трябва да получи делегиран бюджет с 5% повече, спрямо изработеното от нея и платеното през миналата година.

„Да, ама не. Най-напред Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса така и не определи годишни стойности както на отделните РЗОК, така и не утвърди годишни делегирани бюджети за всяка болница. Вместо това продължава незаконната практика делегираните бюджети на болниците да се определят месец за месец”, отбелязва ЦЗПЗ.

Според пациентската организация това не е всичко. Оказва се, че при определянето на делегираните бюджети на болниците директорите на районните здравни каси изобщо не са прилагали посочената в правилата формула. Вместо това по свое усмотрение те са определили на едни болници силно завишени бюджети, а други са орязали наполовина от това, което трябва да бъде според правилата. Привилегията да получат повече пари е дадена не само на част от университетските болници, но и на отбрани частни болници.

„Имаме всички основания да подозираме, че това „разпределение” не е нито случайно, нито безплатно. Така определените делегирани бюджети са утвърдени безусловно от Надзорния съвет на НЗОК. Това може да означава две неща - или надзорниците също са получили част от комисионните, или изобщо не са прочели какво подписват и утвърждават”, смятат от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Според ЦЗПЗ независимо какви са били мотивите, „описаното беззаконие може да се квалифицира само като престъпление по служба и то в особено големи размери”.

„За абсолютно същото деяние Софийската градска прокуратура отстрани от длъжност предишния управител на НЗОК Жени Начева и срещу нея тече наказателно производство. Няма нито една причина такова наказателно преследване да не започне и срещу всички директори на районни каси, Надзорния съвет на НЗОК и сегашния управител на касата Нели Нешева.

 Прокуратурата не само има основания, но е длъжна да покаже на самозабравилите се чиновници, че никой не е над закона и че парите на здравноосигурените не са им бащиния, която да раздават както им скимне или на когото им плати рушвет”, допълва в позицията си пациентската организация, която е адресирана до Софийската градска прокуратура.

Коментари