Публикация

Удължиха срока на епидемичната обстановка до края на ноември

Удължиха срока на епидемичната обстановка до края на ноември

С три месеца се удължава срокът на извънредната епидемична обстановка. Това реши днес Министерският съвет по предложение на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Причината е в регистрирания ръст на броя на заразените и на хоспитализациите на болни с COVID-19.

Срокът е този, тъй като е средната продължителност на една вълна е два месеца, два месеца и половина. Вземаме предвид и особената политическа ситуация в момента. По този начин даваме достатъчна гаранция за сигурност и прилагане на мерките в страната, в това число и около граничния контрол,

 

каза още д-р Кацаров.


До момента срокът на извънредната епидемична обстановка е до 31 август. С новото решение на Министерския съвет той се удължава до края на ноември.

 

1911 са новите случаи на COVID-19, в болница са 2 873 пациенти с доказана коронавирусна инфекция


1 911 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. С PCR са установени 1 058 от тях, а с бързи антигенни тестове - 853. Тестовете, направени за последните 24 часа, са общо 24 008. От тях 7 157 са PCR, а 16 851 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.


В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 2 873 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 248 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 са общо 2 242 559. От тях 13 739 са приложени през изминалите 24 часа.

 

Медицински служители с коронавирус в момента са 31, от които 7 лекари и 11 медицински сестри


Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 13 685. Нови 31 случая са регистрирани през изминалото денонощие, като от тях 7 са установени при лекари, 11 - при медицински сестри, 5 - при санитари, 2 – при фелдшери и 6 - при друг медицински персонал.


Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 18 565. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 33.

 

В ход е актуализация на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет

 

Бюджетната комисия и здравната комисия в парламента подкрепиха предложението за актуализация на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет на първо четене. Общата сума на средствата, които допълнително ще получи здравната система, са 335 милиона лева.  Основната част от парите са насочени за лекарите на първа линия от лечебните заведения и от спешна помощ.

 

Другата група средства са за осигуряване на лекарства за лечение на болни с COVID. Ние стартирахме процедура за осигуряване на резерв от лекарства, тъй като при предишните вълни данните показват, че се е стигало в един момент и до дефицит на определени лекарства поради масовата им употреба,

 

посочи здравният министър. Той отново заяви, че засега не се налагат ограничения в цялата страна, но подчерта, че най-важното от гледна точка на кризата е броят на заетите легла. 

Коментари