Публикация

Д-р Иван Маджаров: За медиците актуализация на бюджета няма

Д-р Иван Маджаров: За медиците актуализация на бюджета няма

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров изрази опасения, че гласуваните през актуализацията на бюджета средства за здравеопазване няма да достигнат до медиците. В интервю за БНР той оспори механизма, по който те ще бъдат разпределяни:


„Средствата не са малко – това са 120 милиона. Дори да бяха само 1 лев или 10 000 лева, те би трябвало да бъдат разпределени пропорционално между отделните редове, записани в Закона за здравното осигуряване, като започнем от болнична медицинска помощ и стигнем до лекарствени средства.“


Според д-р Маджаров

 

това е огромна сума в ръцете на няколко души от Надзорния съвет на НЗОК

 

„да решават кога и как, на кой да разпределят парите“, което по думите му е безпрецедентно.


Той изрази опасения, че

 

парите няма да достигнат до българските медици

Това означава, че за нас, медиците, актуализация няма.


Относно новите амбулаторни

 

процедури за лечение на коронавируса в извънболнични условия

 

д-р Маджаров предупреди:


„Ако се говори, че тази процедура е в извънболничната помощ, би трябвало да се заделят средства и да се запишат още отсега от парламента точно за специализираната и първичната извънболнична медицинска помощ. В противен случай ще се окажем във вариант нова процедура за заплащане със старите средства. Ще стане ясно, че няма пари за нея. Ще трябва да работят колегите със средства, предвидени за други хронични заболявания, за профилактичните прегледи, за диспансерните прегледи, но в условията на Covid да им се плаща процедура.“


Д-р Иван Маджаров коментира още, че като че ли не се учим от опита си от последната година и половина, а се опитваме да въведем нови неща, „като че ли сме в старта на епидемията“.


Според него Covid зоните и в ДКЦ-тата, и в болниците са се представили много добре по време на предишните вълни на заразата и е трябвало да бъдат ясно подкрепени.

 

Коментари