Публикация

НС прие актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене

НС прие актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене

Актуализацията на бюджета на Здравната каса беше одобрена на първо четене от Народното събрание със 145 гласа „за“, един - „против“ и 39 „въздържал се“. До повторното ѝ обсъждане в пленарната зала се очакват парламентарните групи да внесат много предложения за разпределението на сумите по отделните пера, съобщава БНР.


Актуализацията осигурява 134 млн. лева допълнително по бюджета на НЗОК, като ключови са 120 милиона лева от тях

 

Те са предназначени за посрещане на Covid вълната и се предвижда да бъдат разпределяни от Надзорния съвет на Здравната каса.


Доктор Хасан Адемов от ДПС разкритикува това решение.

Ние всички бяхме против това „джипката“ да разпределя разходите. Сега определяме нова „джипка“ - Надзорният съвет на НЗОК. Трябва ли на девет човека, от които четирима представители на държавата, да дадем възможността да разпределят по собствено усмотрение, без методика, 120 милиона лева.

„Има такъв народ“ също разкритикуваха разпределението на парите, но д-р Андрей Чорбанов обърна внимание и на парите за ваксиниране. Предвидени са 5 милиона лева за ваксинация на неосигурени, 14 милиона за ваксиниране на здравноосигурени граждани. „Къде са парите за тези, които ще поискат трета бустерна доза, ако Европейската лекарствена агенция одобри такава“, попита той.


„Аз вярвам, че много от ваксинираните с първа или втора доза биха искали да си направят и трета доза, и дали в този случай, става дума за 700 хиляди, разбира се, нови души, защото 14 милиона предполагат 700 хиляди души, които да бъдат ваксинирани с две дози“, каза д-р Чорбанов.


Здравният министър д-р Стойчо Кацаров отговори на критиките

 

на депутатите по предложения от него законопроект и ги призова да ги актуализират максимално бързо.


„Аз не съм съгласен с вас, че ако разходите се разпределят с решение на Надзорния съвет на НЗОК, това не е прозрачно. Но няма проблем да бъдат диференцирани и да бъдат описани“, заяви д-р Кацаров.


Той определи предишното управление на Covid кризата като „катастрофално“ и за него трябва да бъде сезирана прокуратурата. Думите му бяха реакция на обвиненията на бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов, който от своя страна разкритикува служебния кабинет, че не осигурява достатъчно пари за медиците на първа линия и не им изплаща по 1000 лева месечно, както и че не им гарантира допълнително възнаграждение с новия вид на бюджета.


„Защо Лекарският съюз отказва да подкрепи така внесения законопроект? Ами много просто, българските лекари бяха излъгани, с българските лекари министерството на здравеопазването се подигра по най-брутален начин“, каза той.


Думите на проф. Ангелов предизвикаха вълна от бурни изказвания, които излязоха от експертния тон и преминаха към нападки.

 

 

Източник: БНР

Коментари

Анонимен
27 авг 2021 09:58

Смешни сте!!!