Публикация

Разкриват близо 150 COVID зони към поликлиниките до две седмици

Разкриват близо 150 COVID зони към поликлиниките до две седмици

У нас вече функционират 39 от така наречените COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който посети COVID зоната в ДКЦ-12.


„Нашето желание е да осигурим възможност за лечение на пациентите с COVID-19, без да се налага да влизат в болница. Надявам се в рамките на една до две седмици да бъдат разкрити поне 150 такива COVID зони в страната. Те ще бъдат равномерно разпределени географски, така че пациенти с COVID от цялата страна да имат възможност да получат клинични прегледи, лабораторни изследвания, да им бъдат направени рентгенови снимки и изписани безплатни лекарства“, посочи д-р Кацаров и уточни, че става въпрос за пациенти с леки или със средно тежки симптоми.


„По този начин няма да се смесват потоците с другите пациенти, ще се намали натискът върху болниците. На всеки едни от центровете ще бъдат предоставени пулсоксиметри. На ДКЦ-12 предоставихме 30. Те от своя страна ще ги предоставят на пациентите за временно ползване, за да могат да си измерват сатурацията в домашни условия,“ обясни здравният министър.


Той каза още, че вероятно

 

ще са необходими седем до десет дни преди да започне безплатното изписване на лекарства

 

за пациентите с леки или със средно тежки симптоми.


„НЗОК досега е плащала само лекарства за лечение на хроничноболни за домашно лечение. За пръв път Касата започва да изплаща лекарства за болни с COVID на домашно лечение и това наложи изменение в няколко наредби,“ министър Кацаров.


Всеки център ще получи подкрепа чрез осигуряване на апаратура, която да използва при лечението на COVID болни

 

Тя се осигурява от Министерството на здравеопазването, като за нея са заделени 10 млн. лв.

 

 

Коментари