Публикация

Не отслабвате според планираното? Проверете щитовидната жлеза

Ако сте разочаровани от липсата на резултати от усилията ви да отслабнете, може би имате проблем с една от най-пренебрегваните и нелекувани части на тялото – щитовидната жлеза.


Тиреоидните проблеми напоследък се увеличават и при някои от тях, като понижената функция на щитовидната жлеза, отслабването се оказва непосилно.

Много хора се оплакват, че изпълняват всички правила – хранят се здравословно, пият достатъчно вода и правят упражнения, но въпреки всичко килограмите им не помръдват.

Организмът използва тиреоидните хормони за контролиране на изгарянето на мазнините за осигуряване на енергия и топлина. По този начин се регулират метаболитните процеси и теглото.
 
Много хора обаче не обръщат внимание на проблемите с щитовидната жлеза и не предприемат необходимото лечение.

За да сте сигурни, че щитовидната ви жлеза функционира нормално, преди всичко обърнете внимание дали нямате следните симптоми:

- Косата ви изведнъж е станали суха, чуплива и е загубила блясъка си или е побеляла преждевременно.

- Една трета от веждите ви са опадали от външната страна.

- Кожата ви е суха, груба и има нездрав вид.

- Не се потите, дори и при физическо натоварване.

- Подпухнали сте около очите и брадата.

- Ноктите ви са меки и чупливи, и растат бавно.

- Имате лошо настроение, отпуснати сте и много депресирани.

- Долната граница на температура на тялото ви /най-ниската температура, която организмът има е по време на покой/ се движи под 36 градуса в 3 последователни дни.

Ако имате някои от тези признаци, можете да предприемете някои действия за нормализиране на функциите на щитовидната жлеза.
 
Доказано е, че спортът помага на щитовидната жлеза да поддържа нормални стойности на тиреоидните хормони. Ето защо трябва обезателно да спортувате. Това е най-доброто средство срещу понижената функция на щитовидната жлеза.
Освен това свалянето на излишните килограми също допринася за здравето на жлезата, а то е важно за доброто състояние на кожата и ноктите, за енергията и дори за настроението.

Яжте храни, които са полезни за щитовидната жлеза. Такива са чесънът, морските дарове, жълтъците и гъбите.

Ако не успеете да помогнете на щитовидната си жлеза с приеманата храна, трябва да си осигурите следващите 5 вещества, които са основни за нормалната тиреоидна функция:

- Йодът е може би най-важнното вещество за щитовидната жлеза. От него зависи нейното добро състояние. Той може да се достави от йодираната сол, но тя не е достатъчна за поддържането на правилна тиреоидна функция. Необходимо е да включите в диетата си повече мляко, скариди и риба, като моруна и тон.

- Селенът поддържа нормалните стойности на жизнено важните тиреоидни хормони T3 и T4. Най-добрите източници на селен са рибата, червените меса и бразилските орехи.

- Опитите с животни показват, че медта и цинкът са решаващи за нормалната тиреоидна функция. Богати на тези елементи са стридите, раците и телешкият джолан.

- L-Tyrosine е важна аминокиселина, която е основната съставка на всички тиреоидни хормони. Тя осигурява необходимия суров материал на организма, за да поддържа нормални хормонални стойности.

*Съветът на health.bg - Консултирайте се със специалист, ако се съмнявате, че имате проблем с щитовидната жлеза.

Коментари