Публикация

ЕК одобри нова терапия за лечение на атопичен дерматит при възрастни и деца над 12 г.

ЕК одобри нова терапия за лечение на атопичен дерматит при възрастни и деца над 12 г.

Европейската комисия одобри за употреба в Европейския съюз ново лекарство (Upadacitinib) за атопичен дерматит на американската биофармацевтична компания АбВи.

 

Терапията е под формата на таблетки и се прилага при възрастни и деца над 12 години,

 

които страдат от умерена и тежка форма на атопичен дерматит. Одобрението е получено на база на резултатите от едно от най-големите регистрационни проучвания Фаза 3 в сферата на дерматологията с повече от 2500 пациенти [1].

 

 

Атопичният дерматит е хронично възпалително заболяване, което се проявява под формата на

обрив, придружен със силен, постоянен сърбеж, сухота, напукване, зачервяване и загрубяване на кожата

Симптомите при умерена и тежка форма на заболяването са сериозни и продължителни [2]. От сърбеж се оплакват 85% от пациентите, а при 77% е налице силна кожна болка или дискомфорт.[3] Част от пациентите развиват съпътстващи заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата, костно-ставната система и др.[4] Атопичният дерматит е едно от най-често срещаните дерматологични заболявания, като около 20 % от пациентите са с умерена и тежка форма. [5]

 

Разработен от екип от учени на АбВи, Upadacitinib представлява JAK инхибитор (Янус киназен инхибитор), който е проучван при няколко други имунозависими  възпалителни заболявания освен атопичен дерматит. Продуктът вече е одобрен за употреба в Европейския съюз и САЩ при ревматоиден артрит, псориатичен артрит и болест на Бехтерев.

 

„JAK- инхибиторите представляват малки молекули със специфичен прицелен механизъм на действие и водят до значително облекчаване на най-тежките симптоми при атопичен дерматит. Те се приемат под формата на таблетки и потискат точно определени цитокини (сигнални молекули, които регулират имунитета и възпалителните процеси в организма), така че да овладеят процеса на възпалителната реакция и да блокират патологичната свръхреакция. Това успокоява имунната система и спомага за облекчаване симптомите на заболяването“, каза проф. Алън Ървайн от Тринити Колидж Дъблин, Ирландия, който е един от главните изследователи на новия медикамент.

 

„Лекарите се нуждаят от повече терапевтични средства, които да им помогнат да лекуват и държат под контрол това сложно заболяване. Степента и скоростта на изчистване на кожата и облекчаване на сърбежа в клиничните проучвания Фаза 3 на Upadacitinib са много обнадеждаващи. Тези резултати имат потенциал да доведат до по-високи цели  в лечението при пациенти с умерен и тежък атопичен дерматит“, сподели още проф. Ървайн по повод одобрението на новата терапия.

 

Кирил Николчев

 

 

„С одобрението на Upadacitinib отбелязваме значимо постижение на АбВи в стремежа да трансформираме грижата за пациентите с атопичен дерматит“, каза д-р Кирил Николчев, управител на АбВи за България. „Щастливи сме да предоставим допълнителна възможност за лечение, която да помогне за облекчаване тежестта на неумолимия сърбеж и обрив, с които много от тези пациенти се борят ежедневно, въпреки наличните в момента възможности за лечение“, допълни той.

 

 

След одобрението от Европейската комисия

 

предстоят редица административни процедури, за да започне медикаментът да се заплаща и в България от НЗОК

 

Едно от най-големите предизвикателства пред достъпа за пациентите е, че към момента здравната каса не покрива никакви терапии за атопичен дерматит. Надеждите на пациенти и специалисти са, че институциите ще разпознаят социалната значимост на проблема и ще включат заболяването в Списъка на заболяванията, за които НЗОК заплаща домашно лечение.

 


[1] RINVOQ [Summary of Product Characteristics]. AbbVie Deutschland GmbH & Co. KG; August 2021. Available at: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/rinvoq-epar-product-information_en.pdf.
[2] Nutten S, Atopic Dermatitis: Global Epidemiology and Risk Factors. Ann Nutr Metab 2015;66(suppl 1):8-16. 
[3] Responses from an anonymous in-person and online questionnaire Maarouf M, et al. Dermatitis 2018;29(5):278–81

were collected from patients with AD aged ≥5 years Image sourced from Pugliarello S, et al. J Dtsch Dermatol Ges 2011;9:12–20
[4] AAAAI. Eczema (Atopic Dermatitis) Overview. 2021. Available at: https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Allergies/Eczema-(Atopic-Dermatitis)-Overview. Accessed on August 10, 2021. 
[5]  Weidinger, S., et al. Atopic dermatitis. Nat Rev Dis Primers 4, 1 (2018). https://doi.org/10.1038/s41572-018-0001-z. 

Коментари