Публикация

КАК РОБОТЪТ „ДА ВИНЧИ“ ПОМАГА ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА РАК НА ПРОСТАТАТА

КАК РОБОТЪТ „ДА ВИНЧИ“ ПОМАГА ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА РАК НА ПРОСТАТАТА

Ракът на простата е второто по честота онкологично заболяване при мъжете. Как протича лечението на заболяването и какво е необходимо да знаем за правилната профилактика – продължаваме разговора с д-р  Семерджиев - уролог и лидер на екипа на отделението в МК “Доверие”. Неговата професионална мисия е свързана не само с лечението, но и най-вече с превенцията на заболяванията на простатната жлеза, защото ракът на простата е лечим, ако бъде открит на време.

 

Д-р Семерджиев, нека отново припомним важното за профилактиката на простатата.

 

Тя трябва да започне около 50-годишна възраст. Всеки мъж, който държи на себе си, на здравето и на половата си активност, е редно да си прави безплатно изследване за туморни маркери на простатата на всеки 2 години. Има специална програма за превенция от Министерството на здравеопазването НЗОК и това изследване от известно време не се заплаща от пациентите. Мъжете, които има случай на такъв рак в рода - на баща, брат, чичо, трябва да започнат няколко години по-рано да се следят.

 

Ако туморните маркери са повишени, какво следва за пациента?

 

Повишени туморни маркери не означава автоматично раково заболяване. Може да значи и тривиално възпаление, което се лекува с медикаменти. Затова е важно урологът да снеме точна анамнеза, за да не се стресира излишно пациента.  Когато има завишени маркери, се назначава ядрено-магнитен резонанс. С негова помощ вече се вижда дали и колко възела има на простата, кой от тях е основният, за да му се направи биопсия.

 

Ракът на простатната жлеза е мултифокално заболяване - образуват се различни възли, които са и различна степен на злокачественост. Важно е да се установи точната степен на агресивност на рака, за да се назначи съответното лечение. Понякога се осъществява свръхлечение - прекалено агресивно лечение на случай, който може да се контролира и с по-меки мерки.

 

Какви са основните методи за лечение на простата?

 

Според степента на заболяването и скоростта, с която протича, можем да очертаем няколко подхода. Урологът и онкологът заедно преценяват за всеки пациент какъв подход да се избере. В най-общи линии става дума за медикаменти, лъче- и химиотерапия и операция.

 

Операцията ли е най-крайното решение?

 

Оперативното премахване на простата е метод, който позволява да отстраним увредената жлеза. Това означава, че мъжът, след края на лечението, ще е запазил способността за полови контакти и уринарната му система ще функционира правилно.

 

Много ни помага роботът Да Винчи, с който разполагаме в МБАЛ “Доверие”. Той е изключително прецизен, това е високотехнологична медицина и можем да се похвалим с добри резултати при операции с него.

 

Колко време продължава една операция?

 

Оперативното време е 2-3 часа. Изключително важно е да сме прецизни както при отстраняването на възлите, така и при запазване на максималното от здравите околни тъкани.

 

Колко време трае възстановяването, при добър край на операцията?

 

Следоперативния период е разпределен така: ден на извършване на операцията, на другия ден раздвижване, започване приемане на течности, захранване. На 3 или 4 ден изваждаме катетъра, когато се уверим, че пикочния мехур и пикочния канал са правилно свързани.

 

Простатата всъщност се намира на пътя между двата, затова се налага да ги свържем, когато премахнем жлезата по време на операцията. Общо става дума за 7-10 дни следоперативен период. Ако пациентът се възстановява добре, може да се прибере у дома и още докато е с катетър. Възстановяването на нормалния живот, включително половия, е въпрос на рехабилитация и грижа и от страна на пациента, при всеки е индивидуално.

 

Нека припомним в края на интервюто още веднъж най-важното за простата?

 

Ракът е предотвратим, когато се открие на време. Мъжете над 50 години трябва да си правят изследвания на всеки 2 години, не се заплащат.

Хубаво е да се поддържа здравословно тегло, да се ядат домати, да не се пие твърд алкохол и да се води редовен полов живот, за да са спокойни мъжете, че са направили най-доброто за себе си и простатната си жлеза.

Коментари