Публикация

Пробиотици помагат при стрес на големи и малки

Пробиотици помагат при стрес на големи и малки

След лятната почивка и дългите лежерни дни е време да се завърнем към по-динамичното и натоварено ежедневие, да се фокусираме върху текущите ангажименти. Независимо дали сме в офиса, или работим от вкъщи ще трябва да организираме максимално добре деня си – за да сме успешни, а и да ни остава време за любимите хора, за спорт и забавления. Децата тръгнаха на училище и на градина – зареждат се дни на ранно ставане, уроци, домашни, изпити, пътуване…


Новият натоварен ритъм за възрастните, като и откъсването от семейната среда и попадането на детето на място, коренно различно от това, което обитава, особено по време на COVID пандемия, са свързани с голям стрес и организмът реагира на промяната. Може да се появят оплаквания като обща отпадналост, главоболие, нарушен сън, нервност, дори липса на апетит. Не са изключени и стомашно-чревни разстройства (прекарани от много хора наскоро и по време на ваканцията), проблеми с храносмилането и други.

Всеки има своите начини за справяне със стреса

– разходки сред природата, четене на любима книга, спорт. Важно е да се знае, че много от симптомите на стреса могат да се неутрализират и с добър диетичен режим. Приемът на основните хранителни вещества (белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали) снабдява организма с нужната енергия, поддържа го здрав, като в същото време му осигурява и емоционална стабилност. По време на стрес храненето трябва да бъде балансирано и питателно. Включете в менюто сезонни зеленчуци и плодове – ябълки, боровинки, тиква, чушки, къдраво зеле, сладки картофи и други. Освен наслада за сетивата, те са богати на полезни вещества, регулират стомашния тракт, подсилват имунитета.

 

 

Добър имунитет и пробиотици

Според учените около 80% от имунната система на човек е в стомаха му. Или казано с други думи здравият стомах е в основата на общото здраве. В червата се срещат както „добри“, така и „лоши“, условно патогенни бактерии. При прекомерен стрес, неправилно хранене, застоял начин на живот, нарушения в съня, прием на антибиотици и др. полезните обитатели на стомашно-чревния тракт понякога се нуждаят от изкуствено поддържане. Допълнителният прием на пробиотични препарати, съдържащи полезни млечно-кисели бактерии, накланя везната в полза на „добрите“ бактерии.


„Лакто 4 ВИП“ е произведен по най-съвременни технологии и съдържа гарантирано количeство живи (2 млрд. във всяка капсула), от най-важните щамове лактобацили:

  • Lactobacillus acidophilus;
  • Lactobacillus rhamnosus;
  • Lactobacillus bulgaricus;
  • Streptococcus thermophilus).

Препаратът може да се използва за поддържане на нормалния, здравословен баланс на чревната микрофлора във всяка възраст. Особено подходящ е при запек, диария, подуване на корема, храносмилателни смущения и др.

 

Дозировка: за деца под 1 година – ½ капсула дневно с храната; за възрастни и деца над 1 година – 1 капсула на ден. Капсулите могат да се приемат цели или съдържанието им да се разтвори във вода, сок или храна.

На прага на есента – съвети за малки и големи

  • Живейте активно - спортувайте редовно!
  • Поддържайте мозъка си - никога не спирайте да предизвиквате ума си! Запишете се на нов езиков курс, четете, решавайте кръстословици.
  • Почивайте си пълноценно;
  • Погрижете се за Вашето здраве и това на близките си! Помислете как можете да подобрите начина си на живот!

Коментари