Публикация

БФС поиска допълнителни средства за работа в рискова среда и за фармацевтите в болниците

БФС поиска допълнителни средства за работа в рискова среда и за фармацевтите в болниците

Българският фармацевтичен съюз настоява болничните фармацевти да имат право на допълнителните средства за работа в рискова среда по време на пандемията от COVID-19. Управителният съвет внесе предложение в парламентарната Комисия по здравеопазване да се добавят и магистър-фармацевтите, които работят в лечебни заведения, към персонала на болниците, който получава допълнително финансиране за времето на извънредната епидемична обстановка.

 

УС на БФС изразява за пореден път силното си обезпокоение поради неравно третиране в действащото законодателство на магистър-фармацевтите, които работят в болнични лечебни заведения,

 

се посочва в официално становище на съсловната организация.

 

Според БФС е налице пропуск в закона по отношение на магистър-фармацевтите

 

Идеята бе лансирана на заседанието на бюджетната комисия, на което се обсъждаше актуализацията на бюджета на НЗОК. От съсловната организация изтъкват, че те работят в аптеките на болничните заведения, имат пряк контакт както с пациенти, така и с останалия медицински персонал, който полага грижи за хората, боледуващи от COVID-19. Част от тях, които имат придобита специалност по Клинична фармация, участват и в определяне на лекарствената терапия и във визитация на пациенти.

 

От там поясняват, че действащата уредба на Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. обхваща помощник-фармацевти от състава на болничните аптеки, които са специалисти по здравни грижи и имат право на допълнително трудово възнаграждение от 360,00 лева месечно. В същото време техните ръководители от аптеката, магистър-фармацевтите, нямат право на никакво допълнително възнаграждение. По данни на БФС от началото на разпространението в страната на заразната болест COVID-19 много членове на болничния персонал, включително магистър-фармацевти, са боледували и са понесли тежестта на професионалния си риск и продължават да бъдат изложени на него, изтъкват от Фармацевтичния съюз.

 

За допълнителните средства ще са нужни около 1 млн. лева 

 

Според изчисленията на съюза работещи в болнични лечебни заведения такива кадри са около 400 души за страната. За допълнителните средства за тях ще са нужни около 1 млн. лева на фона на актуализацията в бюджета на НЗОК с около 120 млн. лв.

 

За да бъде преодоляно създаденото от нормативната празнота положение, БФС настоява да бъде допълнен текстът на чл. 5, ал. 1,като се създаде нова т. 4, която ще е основание за заплащане на допълнително трудово възнаграждение от 600,00 лева месечно на магистър-фармацевтите, работещи в болнични лечебни заведения.

 

Това гласи конкретното предложение на съсловната организация за промени в Закона за бюджета на НЗОК. По този начин в пълна степен ще бъде възстановено създалото се неравноправно положение спрямо магистър-фармацевтите, работещи в болнични лечебни заведения.

 

В противен случай е налице основание за сезиране на Комисия за защита от дискриминацията и за претендиране на обезщетения от магистър-фармацевтите по съдебен ред, категорични са от БФС.

 

Становището на БФС по промяна на ЗБНЗОК за 2021 г. вижте в прикачения файл. 

Прикачени файлове

253_23.08.2021_Out_KZ.pdf

Коментари

Работя в  градска аптека-открит вид-ежедневно отпускаме лекарства на болни от Ковид-т.е имаме пряк контакт с тях-лечението им е по телефона....т.е ние не сме застрашени.......и ние в къщи изкарахме това заболяване и лечението ни възлизаше на повече от 200лв...кой ще ми възстанови дадените средства.....защо пом.фармацевтите работещи в такива аптеки не са включени за обезщетение........длъжни ли сме да си подаряваме здравето???

Ние нямаме ли пряк контакт с тези болни, които са лекувани от джипитата по телефона,,,,,,,


А къде остават пом.фармацевтите,работещи в открити аптеки ??

А