Публикация

Проф. Гетов: На нивото на третия свят сме във ваксинацията

Проф. Гетов: На нивото на третия свят сме във ваксинацията

Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят.
Това заяви проф. Илко Гетов – представител на България в Европейската агенция по лекарствата, пред БНТ.


Той уточни, че

 

ваксинационното покритие у нас е под 20%

 

като първенци в това отношение са Малта, Дания, Португалия – там е обхванато над 70 на сто от населението. Като резултат датското правителство е решило от 1 септември да премахне всички ограничителни мерки, докато за българските граждани тепърва се очакват повече рестрикции от страна на други държави при пътуване и туризъм.


„Ние винаги сме разделени. Сега правим две паралелни държави – държава на ваксинираните и държава на неваксинираните“, посочи проф. Гетов.


По думите му винаги ще има „за“ и против“ , но

 

общественото мнение трябва да бъде фокусирано върху предимствата на ваксинирането

 

– ползите за икономиката, а също така и за учебния процес. Според него ако учителите и персоналът в училищата са ваксинирани, рискът от разпространение на заразата ще бъде много по-малък.


„Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от месец догодина мерките ще паднат изцяло“, подчерта експертът.

Данните са категорични - 97% от постъпилите в болница с Делта варианта на COVID-19 са неваксинирани, изтъкна още той.


Проф. Гетов коментира и

 

приложението на трета доза от ваксините срещу пандемичния вирус


„Третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, „това е малко като каруцата пред коня“. За да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ“, е на мнение проф. Илко Гетов.


„В момента има одобрени 4 ваксини - 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това“, обясни специалистът.


Той подчерта, че има твърде голяма разлика между бустерна - подсилваща доза, и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е. тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса.

Коментари