Публикация

Експертният съвет по инфекциозни болести с препоръки за приложението на Remdesivir при COVID-19

Експертният съвет по инфекциозни болести с препоръки за приложението на Remdesivir при COVID-19

Експертният съвет по инфекциозни болести излезе с препоръки кога да се прилага лечение с Remdesivir при пациенти с COVID-19, информира Министерството на здравеопазването.


Лечението с Remdesevir се препоръчва основно при пациенти в началото на заболяването – в първите 5-7 дни

 

когато е налице вирусна репликация. При разпространения сега Делта вариант този период е 3-6 дни.


Пациентите обикновено биват хоспитализирани около 7-10 ден от началото на заболяването, когато включването към терапията на противовирусен медикамент, какъвто е Remdesivir, не е оправдано. При немалко от пациентите има и конкретни противопоказания за прилагането на този лекарствен продукт. Това пише проф. Татяна Червенякова, координатор на Експертния съвет по специалност „Инфекциозни болести“, в становище, изпратено до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.


Проф. Червенякова отбелязва, че Remdesivir трябва да бъде прилаган в посочения период при хора с диабет, автоимунни, онкологични и придружаващи заболявания, при които се очаква коронавирусната инфекция да протече по-тежко.


В становището се посочва още, че е необходимо

 

прецизиране на лечението на пациенти с COVID-19 с Remdesivir

 

като трябва да се взема предвид времето на прилагането му и рискът от прогресиране на заболяването. При пациенти с тежко протичане на коронавирусната инфекция се развива системен възпалителен процес, който води до полиорганна недостатъчност. За да се предотвратят или смекчат тези хипервъзпалителни процеси, в лечението трябва да бъдат включени кортикостероиди.

 

Коментари

ТОВА МИ Е ЯСНО ОЩЕ ОТКАКТО ЗАПОЧНА ДА СЕ ПРИЛАГА ТОВА ПРОТИВОВИРУСНО ЛЕЧЕНИЕ - ПЪРВИТЕ 5 ДНИ! ПРОБЛЕМЪТ Е ЧЕ СЕ ПРИЛАГА САМО В БОЛНИЧНАТА ПОМОЩ, А ТАМ СЕ ПОСТЪПВА ОК 7-10 ДЕН СЛЕД  ЗАБОЛЯВАНЕТО . . . Е, МИ  НЯМА КАК ДА СЕ РАЗЧИТА НА  ПЪЛЕН ЕФЕКТ . . . 

Петър  Галев
5 сеп 2021 16:45

Напълно логично и справедливо мнение, драга д-р Савова. Пред CredoWeb д-р Николаков от COVID-реанимацията на УМБАЛ "Св. Анна" - София направи конкетни предложения как да се организира прилагането на Ремдесивир в доболничната помощ!