Публикация

Сексът или спортът - кое е по-опасно?

Боим се от какво ли не - от това, че самолетът ни ще падне, че ще ни удари гръм и др.


Факт е обаче, че тези неща ни тревожат безпричинно. В същото време има ситуации, които са много по-опасни, отколкото предполагаме, отбелязва Дойче веле.

Много са хората, които изпитват панически страх в самолета. Излиза обаче, че летеното далеч не е така опасно, както смятаме. През миналата година при самолетни катастрофи в цял свят са загинали общо 766 души. Много по-опасно от летенето е... колоезденето. Само в Германия през 2009 г. са загинали 462-ма колоездачи.

Който не се пази, си пати

Спортът също е жертва на масова заблуда. Въпреки че често чуваме за трагични случаи при спортуване, цифрите говорят друго. В Германия за година на 100 000 спортисти се пада само един смъртен случай. Много по-опасен от спорта е сексът. При честа смяна на партньора и интимни контакти без презерватив грози опасност от цял куп заболявания - СПИН, гонорея, хепатит Б, херпес гениталис, сифилис и човешкия папиломен вирус, който може да предизвика рак.

Минимална е и опасността при гръмотевични бури. В Германия убитите от гръм са не повече от 10 на година. Много по-опасна е жегата. През знойното лято на 2003 г. жертва на големите горещини станаха 9 300 германци.

Чашката бие дулото

Направо нищожен е рискът да бъдем убити. В Германия убийствата съставляват едва 0,1 процента от всички извършени престъпления. През миналата година това отговаря на 2 277 жертви. Много по-опасен от дулото на пистолета е алкохолът. Именно той е причина за смъртта на най-малко 16 000 германци годишно.

Коментари