Публикация

Какви са причините за стомашен дискомфорт в края на лятото

Какви са причините за стомашен дискомфорт в края на лятото

Острата диария и повръщането са често срещан проблем през лятото. Гастроентеритите и ентероколитите се причиняват от вирусни и бактериални стомашно-чревни инфекции през лятото заради високите температури, които са благоприятна среда за размножаване на бактериите. Това заяви д-р Елена Топалова, гастроентеролог в МБАЛ „Медлайн“.

 

Обичайно се появява, когато човек е на почивка

 

Не са редки обаче и случаите, когато са свързани със стрес в семейството или на работното място, депресивни разстройства, продължителен прием на различни медикаменти заради различни придружаващи заболявания, грешно подбран диетичен режим.

 

Храносмилателни нарушения са най-често функционални и представляват богата палитра от симптоми с неясна причина, довела до засягане на невромускулната функция на храносмилателния тракт. Най-общо биват функционална диспепсия, която засяга хранопровода и стомаха, както и синдром на дразнимото черво, когато страда долният гастроинтестинален тракт.

 

Диагнозата се поставя трудно след множество клинични, лабораторни, микробиологични, инструментални методи за изключване на органично заболяване,

 

посочи д-р Топалова.

 

Тя посочи, че след използване на балансови проби за оценка на смилателните ензимни нарушения на помощ в диагностиката се включват някои методи за изследване на фекалии, с които разполага нашата микробиологичната лаборатория. Такъв е например методът за количествено измерване на белтък, наречен фекален калпротектин. Той е особено полезен в диагностичния план, защото е в сигнификантно високи стойности във фекални проби, когато има възпаление на тънко и дебело черво.

 

Функционалните заболявания са много трудно податливи на лечение, защото в повечето случаи не се повлияват от конвенционалната терапия на известните нозологични единици.

 

В същото време при доказване с фекални проби на причинител, най-често бактериален, който предизвиква гастроинтестинални оплаквания, лечението се подбира стриктно според изработена антибиограма.

 

Как да избегнем летните инфекции?

 

Това е въпросът, с който все повече пациенти се обръщат към екипа на Отделението по гастроентерология в МБАЛ „Медлайн“, казва д-р Топалова.

 

Ето и нейните препоръки:

  •  Бъдете предпазливи с храна, приготвяна навън или съхранявана неправилно. Най- често тя променя вкуса си, когато вече е негодна за консумация.
  •  Не бива да се влиза в близък контакт с болни хора, защото те са основен източник на инфекциите. Начините за предаване на инфекциите - вирусни или бактериални, са фекално-орален допир, хранене с общи прибори, ползване на общи хигиенни принадлежности или по въздушно-капков път - при кихане, кашляне, по време на разговор. Миенето на ръце е основно средство за предпазване.
  •  Прием на пробиотици и пребиотици е добре да е след лекарска консултация, тъй като на нормалната чревна флора се разчита да поддържа общия имунитет на тялото.
  •  Консумация на разнообразна храна, богата на плодове и зеленчуци, които обаче не бива да изместват основните хранителни групи - белтъци, въглехидрати и мазнини. Избрани диетични режими, разчитащи само на плодове и зеленчуци, сами по себе си могат да доведат в някои случаи до функционални разтройства на гастроинтестиналния тракт.
  •  Обърнете се към лекар специалист за диагностика и лечение, защото протрахирането на гастроинтестинален проблем, бил той и функционален, най-често води до задълбочаване на симптоматиката с нарушаване на качеството на живот.

 

 

 

 

 

Коментари